Dátum: 2021 február 27. (szombat) | Ákos, Bátor

hírek

FOOTGOLF OB

Footgolf Országos Bajnokság 2020
2020.08.02. 4. forduló / Zirc

Mint már utóbbi cikkeinkben jeleztük, ezen a hétvégén szétszóródott egyletünk, a játékosok vérmérsékletüktől, szimpátiájuktól függően más-más versenyeken való részvételt választottak. Ez által a FOB negyedik fordulóján nem a legerősebb összeállításban léptünk az elrúgókhoz. Mindazonáltal, fontos volt, hogy minden egyes versenyen képviselve legyen egyletünk, szerte a világban, itt még a közeli világról beszélünk, hiszen távolabbra még nem igazán merészkednek a játékosok az ismert járványügyi helyzet miatt.

Kezdjük a számokkal, melyeket majd lebontunk egyénekre. Hat játékosunk próbált szerencsét az egy héttel korábbihoz képest átalakított zirci pályán. Azt megjegyezhetjük rögtön itt az elején, bárcsak ne alakították volna át a pályát, nem vált hasznára, sőt. Értjük a motivációt, új pálya, új kihívások, de amikor a pálya átalakítás a játék ellen van, az nem szolgálja a minőségi versenyen résztvevő játékosok fejlődését.

Első indulónk a visszatérő Bíró László volt, akinek nagyon jó az alkalmazkodó képessége és kevés olyan szituáció van, ami ártana az idegeinek, hiszen az egyik legstabilabb játékos a honi mezőnyben. A kezdéssel nem volt gond, hiszen birdie-vel kezdett, azt gondoltuk ez jó alaphang a koncerthez, de nem így lett. Az első körben mindössze ez az egy mínusz pálya sikeredett, miközben három bogey is becsúszott az 5 PAR eredmény mellé, így az első kilenc lyuk után +2 állt a score kártyán. Persze Lacit nem igazán érdeklik a részeredmények, hiszen a „nyugtával dicsérd a napot” eredmény értékelés híve. Ezúttal is neki lett igaza, mivel a második kilenc lyuk már inkább az elképzelései szerint alakult. Bár a tízesen még egy bogey-t realizált +3 ra növelve eredményét, még közel sem volt vége. 11/16/17/18 négy madárka és a 12-es Eagle, a 3 PAR eredmény mellett -3-as végeredményt hozott, mely a beérkező eredmények tudatában, nagyon sokáig legyőzhetetlennek tűnt. Nem így lett, négyen jobb eredményt produkáltak. Az igazsághoz tartozik, hogy ők a verseny végén indultak, és számukra közel sem volt akkora zavaró szél, mint egyletünk kezdő játékosának. A mínusz hármas végeredmény végül is az abszolút 5. és a szenior 2. helyre volt elegendő. Jó kezdés, egy induló, egy érem.

Következő indulónk Lucia Čermáková volt, aki minden versenyen éremesélyesként lép az elrúgó tee-k közé. Ezúttal is éremben reménykedtünk, titkon persze aranyban. Bár azért féltettük kicsit, hiszen Ő még ezen a pályán sohasem játszott és mivel a pálya az átalakítások után jónéhány helyen „szerencse pálya” lett, ez nem kedvezett az Ő precíz megkomponált játékának. Versenytársai már többször játszottak ezen a pályán és többségük szombaton begyakorolhatta az új lyukakat is. A hölgyversenyzőknek a pálya hosszúsága miatt, egyébként is kisebb az esélye a mínusz eredmény elérésére, de így, hogy még hosszabb lett a pálya és sok helyen ellenszeles, szinte fikarcnyi esélyük sem lehetett a mínusz eredményre összességében. Persze azért a részsikerekben bíztunk. Luci két bogey-val kezdett – ekkor lekerült a nyaklánc, mondván a kabalában van a hiba. A következő lyuk egy double bogey lett, ezek szerint mégsem a nyaklánc a hibás. Ezek után az első kilenc lyuk további hátralevő részén PAR/bogey/PAR/bogey/bogey/PAR etap következett. Csak álltunk és fogalmunk sem volt, hogy ez a női mezőnyben mire lehet elegendő, mivel Ő volt az első hölgy induló, viszonyítási alapunk sem volt. A két pályával mögötte induló legkiválóbb magyar hölgyversenyző eredményeit próbáltuk figyelemmel követni, viszont Ő a kettesen (+4) nagyot hibázott és így is csak egyel volt rosszabb az első kilenc lyukas eredménye, azt gondoltuk Luci eredménye kevés lesz a végelszámolásnál. Persze Luci azért Luci, mert egy első kilenc lyukas +7-es eredményre tud egy második kilenc lyukas 5 rúgásos fejlődést bemutatni. Az igazsághoz hozzátartozik, ez a magyar hölgynek is sikerült, így az első körben realizált egy rúgás maradt a különbség. Mivel a két legkiválóbb női játékos eredménye már ismert volt, tudtuk, újabb arany Lucinak!

Két versenyző két érem, ráadásként egyre fényesebb, mi jöhet még? - tettük fel a kérdést magunkban. Nem árulom el mi jött, olvassák csak végig a cikket! 

Sorban következve holland légiósunkat szólították score kártya cserére, aki a csere után megkezdte a pálya legyőzését. Ez a legyőzés most nem is sikerült. Az egyesen +3-as kezdés, aztán a nyolcasig bogey-k következtek, a nyolcason egy double bogey, nem nevezhető győzelemnek. Aztán megtörni látszott a rossz sorozat, ugyanis a kilencesen PAR-nak örülhettünk. A tízesen egy bogey, ami nem kecsegtetett semmi jóval, viszont a 11-esen elért birdie és a tizenkettesen abszolvált Eagle már mosolyt csalt arcunkra. Ezek után három PAR eredmény következett és még hátra volt három lyuk. Az utolsó három lyuk mindegyike mínuszos pályának számít, így abban reménykedtünk, hogy összeredményben 80 alatt tud maradni. Az utolsó három mindegyike bogey lett, nem tudta maga javára fordítani a mínuszok, párok adta mentális pluszt. Végeredményben 84-es eredménnyel zárt, gondolom Ő sem örült ennek.

Két flight-al később Ranga László alakja tűnt fel az indító pontnál, aki kicsit bebarangolta a pályát, így már rendelkezett információval a várható megpróbáltatásokról. A kezdés nem arról árulkodott, hogy a maga hasznára tudja fordítani az információ adta előnyt. Sorban PAR/+4/+2/+1/+1 következett, míg végre a hatoson újabb PAR eredménynek örülhettünk. Ezek után három bogey, és így az első kilenc lyukas eredménye +11. Nem erre számítottunk... Szerencsére összekapta magát a hátralévő lyukakra, így bár a második kilenc lyukon is becsúszott két bogey, összességében a három birdie segített, amelyekkel -1 lett ez a szakasz. Összesítésben +10, de biztosak vagyunk benne, lesz ennél még jobb is.

A csúszások miatt 12:00 órát mutatott az óra, amikor Emmer Tamás megkezdte a játékot. Nagy reményeket fűztünk játékához, hiszen legutóbb az utolsó kört nagyszerű eredménnyel zárta ezen a pályán. És rúgó erejét ismerve, számára nem sokkal lett nehezebb a pálya. Az volt a kérdés mennyire szerencsés a napja. Nos, ha a tényeket nézzük, egy birdie, egy Eagle ezen a pályán kevésnek tűnik és sajnos kevés is lett. Ha a többi lyuk PAR eredményt hozott volna, még talán a tenyerünket is összecsapnánk örömünkben, de lerontja hangulatunkat a hét PAR mellett elért nyolc bogey, valamint az egy +3 és egy +2-es lyuk. Összességében a 81-es eredményénél mindenképp sikeresebb pályateljesítésre számítottunk.

Ekkor már csak egy játékosunk várt sorára, Karakas Attila, aki előző jónak mondható teljesítményének köszönhetően az élmezőny flightjaiban kapott helyet az indulásra. Bár a héten még úgy nézett ki, hogy Attila is a Ptuj-i csapattal tart, de egy sérülés nem tette alkalmassá a kétnapos játékra. Így mindent egy lapra feltéve maradt a vasárnapi játék, ami az utolsó pillanatig kétséges volt, de Dániel Ditta gyógymasszőr „csodakeze” alkalmassá tette a játékra. Ezek után essék néhány szó erről is. Az első kilenc lyukon három bogey és egy double bogey borzolta a kedélyeket, elviselhetővé csak a nyolcason elért birdie tette, bár így is plusz 4 eredmény született. Mi lesz itt, tettük fel a kérdést, ez nem az az eredmény, amiért érdemes volt elindulni a versenyen. Főleg úgy, hogy a tízesen egy újabb bogey következett, így összetettben már +5-öt mutatott a számláló. Ezek után következett egy PAR, majd két birdie és egy újabb PAR, az utolsó négy lyukon pedig 3 birdie, ami a végeredményt 72 PAR eredményre alakította. Ez a végelszámolásnál az abszolút 7. és a szenior 3. helyre volt elegendő.


Következzenek a végeredmények (TOP 10):

Footgolf Országos Bajnokság 2020
4. forduló / NŐI
1. Lucia Čermáková UTE (81)

Footgolf Országos Bajnokság 2020
4. forduló / SZENIOR
2. Bíró László (69) UTE
3. Karakas Attila (72) UTE – holtverseny

Footgolf Országos Bajnokság 2020
4. forduló / ABSZOLÚT
5. Bíró László (69) UTE
7. Karakas Attila (72) UTE – holtverseny

Footgolf Országos Bajnokság 2020
4. forduló / CSAPAT
6. U T E – Bíró László (69) / Karakas Attila (72) UTE (sajnos, további pontszerzőnk nem volt!)

Lucia Čermáková (NŐI 1.) nyilatkozata:
Ez a pálya nagyon nehéznek bizonyult.
Úgy gondolom, hogy mindenféle gyakorlás nélkül, hogy láttam volna a pályát ezelőtt, nem lehet jó eredményt elérni, és ez látszott is a teljesítményemen (legalább is szerintem).
Nem tudtam, mennyire erősen kell megrúgni a labdát a dombosabb részeken, vagy a rövidebb füvön. Ez a pálya nagyon dombos volt. Két lyuk között mindig arra gondoltam, hogyan fogom a következő lyukat játszani.

Ez nem az én napom volt.
Ideges voltam, és mindig, mikor nem sikerült valami úgy, ahogy szerettem volna, elkezdtem keresni a hibát. De nem a rúgásban, hanem a nyakláncomban, amit viseltem, vagy hogy most másik markert használtam, nem azt, amit szoktam stb. A rúgásaim nem voltak szörnyűek, csak a közelítők sikerültek rosszabbul, mint szoktak.
A befejezőimmel sem voltam elégedett. Nyolc “fagyit” csináltam (a labda körbement a lyukon, de nem esett be - a cikkíró), ami rengeteg.
Többször előfordult, hogy csak néhány centiméterrel ment el a lyuk mellett a labdám, ami szintén nem volt jó, tekintve, hogy a pálya domboldalon helyezkedett el.

Péntek reggel egy nagyon kemény football edzésem volt, amit még vasárnap is éreztem a lábaimban.
Szombaton egy szlovákiai Footgolf versenyen is indultam, és összesen 10 órát töltöttem a volán mögött a hétvégén. Végig éreztem, hogy a lábaim nehezek és fáradtak. A verseny másnapján éreztem, hogy nagyon fáradt és kimerült vagyok.

Nem vagyok elégedett a +9-es eredményemmel, de élveztem, hogy új dolgokat tanultam, és ismét szeretnék játszani ezen a pályán. Főleg most, hogy már tudom, mire számíthatok.

A verseny végén volt néhány pálya, ahol tudtam mínuszokat is rúgni. Mondtam is anyukámnak, hogy ezek még megmenthetik a játékomat, és így is lett. A második helyezett Izát 1 rúgással sikerült megelőznöm.

Csak ismételni tudom magam: nem fontos, ki nyer, remélem, mindenki a legjobbat hozza ki magából és fantasztikus eredmények születnek - nem feltétlenül csak nekem.
Nagyon örülök, hogy ismét jó eredményt tudtam szerezni az UTE-nak!

 

hírek

információk

történet

Footgolf / Footballgolf szakosztály a Facebookon!

Képek

2014. december 4. - Mikulás ünnepség című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41