Dátum: 2021 április 20. (kedd) | Konrád

hírek

IWFT (INTERNATIONAL WINTER FOOTGOLF TOUR)

IWFT (International Winter Footgolf Tour) 2020-21

2021.02.20. 5. forduló / Balatonudvari Bogey pálya

A vérmes jóhangulatú edzések után egyletünk néhány játékosa úgy gondolta, versenykörülmények között is megméretteti magát. A kíváncsiság hajtotta a játékosokat, hol is tartanak a felkészülésben, mennyire állnak készen a nehezebb feladatok megoldására.

Egyletünk jó néhány új igazolással gazdagodott, minden egyes újoncról ejtünk néhány szót a maga idejében, amikor az első eredményeikről számolunk be. 

Annyit elöljáróban, hogy a földkerekség legerősebb női footgolf/footballgolf szakágához is csatlakozott két ifjú hölgy, akik közül Berliner Klaudia már az első adandó alkalommal megmérettette magát. Nagy Vivien játékára még várnunk kell, de remélhetőleg arra is hamarosan sor kerül. 

Nagy reményekkel készültek a játékosok az első ez évi pályára lépésükre, leginkább mindenki - a várható jó teljesítménye mellett - tavasztündérben is reménykedett, a különböző meteorológiai szolgálatok egész héten kitűnő idővel bíztatták a rájuk figyelőket. Fokozatosan melegedett az idő, mígnem pénteken aztán az előrejelzéseknek megfelelően, elképesztő idő fogadta a szabadba kimerészkedőket. Bíztunk benne, szombaton sem lesz ez másképp. 

Mivel az előző versenyek helyezései alapján (fordított sorrendben) indították a flightokat, így jónéhány UTE játékos a korai időpontokra került besorolásra. Az első 5 flight mindegyikében indult egyletünk valamelyik játékosa. 

No, de kicsit vissza a készülődésre... A vírus miatt, a golfpálya kiszolgáló részei hermetikusan zárva voltak (teljesen érthetően), így a játékosok jobb híján a parkolóban próbálták megfejteni az időjárást. Volt, aki az időnek megfelelően, volt, aki a meteorológia előrejelzése szerint vette magára a rétegeket, a szervezők intelmeinek megfelelően a végén kiegészítve egy maszkkal.

Sajnos, aki hitt a meteorológiának, az csúnyán ráfázott, a verseny teljes ideje alatt, alattomos csípős szél borzolta a kedélyeket és mivel a napsütés sem érkezett meg, a tee-k néhány helyen csúszóssá váltak. 

A szervezők/rendezők általában igen nehezen térnek el a jól bevált sablontól, nehezen hajlandóak változtatni a pályaszakaszokon/tee-ken. Ez legtöbbször a játékosok javára szolgál, mivel a megszokott pályaszakaszokat a megszokott helyekről kezdik el. Szerencsére most sem okozott igazán nagy nehézséget a tee-k kezelése, egy helyen viszont nagyon balesetveszélyessé vált és - hiába a nagy mozgástér - azon az egy tee-n szinte lehetetlen volt stabil területet találni a kezdőrúgáshoz. Hullottak is a leányok-legények sorjában, tudomásunk szerint azonban igazán nagy sérülés – a szerencsének hála - nem történt.

Még egy igazán szokatlan dolog nehezítette a játékosok dolgát: néhány lyuk zászlórúdján a megszokott golf zászlók helyett egy labda volt felnyársalva. Ez nem csak az esztétikai látványt rontotta, hanem elvette az információt a játékosoktól. A zászló megközelítésekor ugyanis nem volt információja a játékosoknak arról, milyen irányú és erősségű szél fúj, mennyire lehet hatással a put vonalra. Ennyit a külső és zavaró körülményekről, amely azonban az igazán profi játékosokat nem tudta kizökkenteni, ők csak tették a dolgukat, nem is akárhogyan, szép számmal röpködtek a madár-kák (Birdie) és a sas-ok (Eagle).

Kezdjük el boncolgatni csapatunk teljesítményét a végső helyezések sorrendjében.

Először essék szó a hölgyekről, azon belül is az UTE színeiben most debütáló újoncunkról, Berliner Klaudiáról. Ő valóban igazi újonc, hiszen a sportágban ez volt az első megmérettetése. Természetesen a közös edzéseken már képbe kerülhettünk képességeivel kapcsolatosan. Egyöntetű vélemény, hogy magasan kvalifikált játékosról van szó, aki ráadásul igencsak fiatal, 19 éves. Azért, hogy ne legyen teljesen új számára a pálya, egy pénteki helyszíni gyakorlással készült fel a versenyre. A pénteki csodálatos időben egy „versenypályát” futva plusz 3-as eredménnyel zárt, ami elég szép bemutatkozás volt a pályának.

Szombaton a kellemetlen időjárás rajta is kifogott, nehezen tudta kezelni az izmok áthűlését, nem tudta egyenletesen melegen tartani az izmait, ez azt eredményezte, hogy a pálya felétől kisebb húzódással próbálta megfelelően teljesíteni a szakaszokat. A kicsit lámpalázas kezdés, az első három lyukon plusz négyes eredmény után magára talált, és a könnyűnek nem nevezhető pályán több birdie-re is futotta erejéből. A pénteki bemelegítő eredményt - érthetően a fent felsorolt okok miatt - nem tudta megismételni, de győzelméhez nem férhetett kétség. Két rúgás előnnyel (83) zárta a versenyt közvetlen vetélytársa a többszörös bajnok előtt. Ha nem is sikerült teljesen tökéletesre a pálya, azért az elvitathatatlan, hogy első versenyén rögtön győzelemmel nyitott! Ennél frappánsabb bemutatkozást nehezen lehetett volna elképzelni. 

A női diadal után, nézzük mit hozott számunkra a legények játéka. Elöljáróban két adat, minden egyes játékosunk a TOP20-ban zárt és minden egyes játékosunk minimum 2 rúgással par alatt teljesített.

Az utolsó előtti flightban (előző verseny élmezőnye) induló Kocsis Sándor az első 10 szakaszon képtelen volt birdie-t elérni, ami nem is túl egyszerű ezen a pályán, viszont a bogey-k miatt a jó eredményhez elengedhetetlenek a birdie-k. Fontos, hogy az első kilenc lyuk után par közeli eredménye legyen a játékosnak. Sanka az első kilencet plusz 4 eredménnyel zárta, így a második kilencen a mínusz eredményhez először le kellett dolgoznia a pluszokat, majd ezután elkezdeni gyűjtögetni a mínuszokat. A 15-ös szakasz után érte utol magát, ekkor, az összesített eredménye par-t mutatott. Az utolsó három lyukból kettő birdie (16,18), a 17-es Eagle eredménnyel kecsegtetett, így joggal bízhattunk abban, hogy végül mégis csak mínuszok szerepelnek a végelszámolásnál. A két birdie sikerült az Eagle nem, így a végeredmény mínusz kettő, amely az abszolút kategória 18. helyezése mellett a szenior kategória 8. helyét jelentette számára.   

Eredményben következő játékosunk Zsuppán Péter (Zsupi) a napokban ünnepelte szülinapját, így abban reménykedett, egy nemes éremmel ajándékozza meg magát a versenyen. Nem indult rosszul, a hármason már birdie-nek tapsolhattunk és az első kilenc is vállalható, plusz kettes eredményt hozott. A második kilenc, két birdie-vel indult, majd egy par után a 13-ason furcsa dolog történt. Az elrúgásnál a szél elmozdította a labdát, amely azt eredményezte, hogy a labda a homokbunkerben pihent meg, nem igazán ideális hely... Egy kis tanácskozás után arra a megoldásra jutott a flight, hogy Zsupi végezze el újra az első rúgást, ez után mindkét pozícióból játssza végig a szakaszt, a versenybizottság majd meghozza a döntést a végén. A második kezdő olyannyira jól sikerült, hogy a kezdőrúgás egyből a lyukba került, Hole in One. A másik pozíciót lejátszva 5 (+1) rúgás kellett a befejezéshez, így tudtuk, hogy a végén a versenybizottságnak 4 különbségről kell döntenie. Mivel precedens értékű volt a történés, nehéz dolga volt a bizottságnak, becsületükre szolgál, hogy még a szabályalkotót is felhívták ez ügyben. Végül is a döntés az lett, hogy az 5 rúgásszám (+1) került a lőlapra. A szabály kimondja, hogy az elrúgóra helyezett labda játékban van, így a pályaszakaszokon érvényes szabályokat kell alkalmazni, ez esetben pedig jó döntés született, még ha számunkra a másik kedvesebb lett volna. Később kiderül, nem csak Zsupi került kedvezőtlenebb helyzetbe. Ekkor azonban még hátra volt 5 lyuk, melyen lehetett mínuszokat gyűjteni, egy igazi sorminta alakult ki az utolsó 5 szakaszra (par/Eagle/par/Eagle/par), mely összességében szépen kozmetikázta a végeredményt, -3, amely az abszolút sorrendben a 15., míg a szenior kategóriában a 6. helyet eredményezte.

Ugyanilyen végeredménnyel, de más eloszlásban zárt Juhár Tamás, aki nehezen lendült bele, (valószínű) merevek voltak az izmok, de aztán az ötösön megérkezett az első madárka, ami helyre billentette önbizalmát, koncentráltabbá tette a játékát. Az első kilenc plusz hármas eredményét a második kilenc lyukon hamar ledolgozta, hiszen három egymást követő szakaszon (10, 11, 12) birdie-t jegyzett, ami azt eredményezte, a tizenhármastól új verseny kezdődött számára. Tizenötösön birdie, tizenhetesen Eagle, csak úgy röpködtek a mínuszok, végül is a tizennyolc szakaszt mínusz 3-as eredménnyel zárta, így Ő is az abszolút kategória 15. és a szenior kategória 6. helyén zárt.

A következő bekezdésekben három játékosunk eredményéről számolunk be, akik végeredményben ugyanúgy zártak, apró különbségek mutatkoznak meg teljesítményükben.

Elsőként Flink János eredménye kerül terítékre, aki a mezőny közepén a 8. flightban kezdte meg a szakaszok teljesítését. Nem kezdődött túl jól, bár az egyesen par eredménnyel zárt, a kettesen megijesztett bennünket hiszen egy double bogey-val borzolta a kedélyeket. Aztán a hármas-négyes birdie-re sikerült, így visszatért az alapokhoz, négy szakasz után par eredményt mutatott a lőlap. Hatos, hetes bogey-bogey, ötös, nyolcas, kilences par, így jónak mondható plusz kettővel zárt féltávnál. Következett a könnyebb kilenc szakasz, így joggal reménykedtünk, hogy sikerül eltüntetni a pluszokat. Nem csalatkoztunk, a pályán csak „ezredes” -nek becézett játékosunk a második kilencen 4 birdie-vel és egy Eagle-el örvendeztette meg rajongótáborát és egyletünket. Mínusz 4-es eredménye az abszolút sorrend 8. és a férfi mezőny 7. helyét jelentette számára.

Ugyanebből az alomból szemezgetve Füzesi Zsolt teljesítményéhez érkeztünk el, korai indulóként, a második flightban kezdhette meg a szakaszokat. És szó szerint megkezdte, birdie az igen nehéznek mondható egyesen, ezen a szakaszon ez elég ritkának számít. Kitűnő indulás, minden adva volt egy kiemelkedő eredményhez. Birdie/bogey/bogey/birdie, négy szakasz után mintha mi sem történt volna. Aztán hirtelen az ég mellett a kedvünk is borult lett, ugyanis egy bogey/bogey/double bogey etap következett, a nyolcashoz érkezve plusz négy a score kártyán - az álmoskönyv szerint nem jelent sok jót. Ám Fűzőt nem olyan fából faragták, kezdi megérteni ezt a játékot, tudatában van annak, hogy az Ő adottságaival/képességével, nincs ok a pánikra. A következő hat szakaszon 5 birie-t rúgva máris mínuszban találta magát. Ekkor még 5 szakasz volt hátra, ami igen szép kilátásokkal kecsegtetett. Természetesen ahogy ilyenkor lenni szokott, becsúszott egy bogey, amely annulálta a mínusz eredményt. A záró négy szakaszon két Eagle, mínusz 4-es összeredmény, abszolút 8., szenior ezüst érem! Mondhatjuk Fűző a footballgolf után a footgolfba is megérkezett.

Egyazon fejezet harmadik bekezdés…   

Friss Footballgolf Magyar Bajnokunk - Csőre Csaba - az ötödik flightban mutathatta meg képességeit és hogy a bajnoki cím nem kifutott eredmény volt. Úgy is kezdett, az első négy par, az ötödik birdie eredményt hozott, kevesen kezdték ennyire jól a pályát. Nos kijelenthetjük, a bab nem hús, bogey/ double bogey/par/par a záró etűd, kilenc lyuk után plusz kettő. A második kilencet hiba nélkül zárta, nem esett folt a score kártyán, egy bogey sem csúfította el. Mindazonáltal a négy madárka a tízesen, tizenhármason, tizenhetesen, tizennyolcason, egy sas a tizenötösön, mínusz 4-es végeredmény. Abszolút 8., szenior 2. hely! Azt gondoljuk, ezzel elhallgattatta a kétkedőket, footgolf pályán is képes a jó, mit jó, kiváló eredményre, nehéz körülmények között is.

Új fejezet, új induló, új eredmény. Karakas Attila a negyedik flightban vágott neki a 18 szakasznak. Három birdie az első négy lyukon, sajnos egy bogey-val fűszerezve, majd egy par az ötösön. Apropó 5-ös szakasz, általában ezen a szakaszon, birdie a standard eredmény, ám most az elrúgó állapota miatt, nehéz volt realizálni, sokaknak nem is sikerült. Hatoson, hetesen (kódolt) bogey, nyolcason madárka, kilencesen par, így féltávnál mínusz egy. Az eredmény miatt, szép első kilenc, ezen a napon összesen négy játékosnak sikerült mínuszban zárni az első kilenc szakaszt. A második kilenc szakasz „álom szakasz” lett, mivel 3 par eredmény mellett, csak mínuszos pályákról tudunk beszámolni, köztük egy albatroszról (Hole in One a tizenhármason), egy Eagle a tizenötösön, három birdie (10, 11, 14). Végeredményben mínusz 10 (62), ami a verseny megnyerését eredményezte játékosunk számára, abszolút és szenior kategóriában egyaránt, méghozzá ebben a sportágban igen tetemesnek mondható 3 rúgáskülönbséggel. Vannak ilyen napok a játékosok életében, amikor kívülről úgy látszik minden sikerül.

Összességében elmondható, hogy játékosaink ezen a versenyen kiválóan teljesítettek, azt gondoltuk nem is maradhat el a csapatarany! Ám végül is csapatban be kellett érnünk a második hellyel, főleg Zsupi kálváriája miatt. Jó hír viszont, hogy van hová előre lépni.

Hajrá Lilák!

Következzenek a végeredmények (TOP 10):

IWFT 2020-21

5. forduló / CSAPAT

2. U T E / Karakas Attila (62) Csőre Csaba (68) Füzesi Zsolt (68) Flink János (68)

IWFT 2020-21

5. forduló / ABSZOLÚT

1. Karakas Attila (62) UTE

8. Csőre Csaba (68) UTE 

8. Füzesi Zsolt (68) UTE 

8. Flink János (68) UTE 

IWFT 2020-21

5. forduló / NŐI

1. Berliner Klaudia (83) UTE 

IWFT 2020-21

5. forduló / SZENIOR

1. Karakas Attila (62) UTE

2. Csőre Csaba (68) UTE 

2. Füzesi Zsolt (68) UTE 

6. Juhár Tamás (69) UTE

6. Zsuppán Péter (69) UTE

8. Kocsis Sándor (70) UTE

IWFT 2020-21

5. forduló / FÉRFI

7. Flink János (68) UTE

Nyilatkozatok:

Berliner Klaudia (Női 1. hely)

Túl vagyok az első̋ versenyemen! Megvallom őszintén, a várakozás mellett a verseny közeledtével egyre magasabb volt bennem a stressz is. Sajnos nem olyan időjárási körülmények között játszottunk, amire számítottunk, a meteorológia mást ígért erre a napra. Zavaró, csípős szélben kellett végrehajtanom a rúgásokat az első̋ megmérettetésemen, ami eléggé megnehezítette a feladatot. A felkészülésben végig támogatott és segített csapattársam Karakas Attila, akinek ezúton is szeretnék köszönetet mondani, hiszen az első̋ rúgásomtól kezdve hitt bennem. Jó közösségbe kerültem, a „nyitott” edzéseken résztvevő csapattársaim is biztattak, segítettek, mint ahogy életem első flight társai is. Nagyon örülök, hogy bár nem a remélt (legjobb) teljesítményemet nyújtva, de a körülményekhez mérten a maximális koncentrációt alkalmazva első̋ helyen végezhettem. Még pedig két rúgás különbséggel, ami ebben a sportágban (úgy hallottam) jelentős különbségnek számít. További nehézséget jelentett, hogy a pályán haladva a folyamatos mozgás hiánya miatt nehezebben tudtam melegen tartani az izmaimat, ami miatt kisebb húzódást szenvedtem, így a játék felétől, a pályaszakaszokon kívül a sérüléssel is meg kellett küzdenem. A továbbiakban minél jobb eredményt szeretnék elérni és mindent kihozni magamból, amit ki lehet. Igyekszem stabilizálni a játékomat, mindent megteszek, hogy a legjobbaknak méltó ellenfele legyek. Szeretném, ha a versenyzőtársaim látnák bennem a potenciális ellenfelet és ugyanúgy tartanának tőlem, mint ahogy én tőlük. Több koncentrációval, kevesebb stresszel szeretnék nekiállni a következő̋ megmérettetéseknek, bízva abban, hogy a fejlődésem töretlen marad.

Karakas Attila (Abszolút 1. hely)

Igazán örültem, hogy visszatérhettünk a „versenypályára” és végre tesztelhettük, hol is tartunk valójában, és hogy erre a kedvenc pályámon került sor, az megint külön öröm volt számomra. Összességében elmondható - a helyezéstől függetlenül, mert abban nem találok kivetnivalót – a játék még döcögős kicsit, a lyukak megközelítésével vannak gondok, az eredmény jórészt a kiváló put-oknak köszönhető. Nem voltak ideálisak a körülmények, a maszk viselése nagyon zavart a játékban és néha információhiányban is szenvedtünk a pályaszakaszokat illetően. Az utolsó lyukak már nagyon megerőltetőek voltak (kicsit alul öltöztem), mert iszonyatosan fáztam, alig tudtam írni a score kártyára, így a vége felé már sok volt a hiba. Nagyon feldobott a Hole in One, ráadásul egy olyan szakaszon, ahol egy korábbi versenyen nagyon szenvedtem. De hát így kell visszavágni! Nagyon várom már a jó időt, a pandémia végét és a versenyek sorát. Hajrá Lilák!

hírek

információk

történet

Footgolf / Footballgolf szakosztály a Facebookon!

Képek

baki I. Európai Játékok - csapatgyűlés című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41