Dátum: 2020 augusztus 6. (csütörtök) | Berta

hírek

MAGYAR FOOTBALLGOLF BAJNOKSÁG 2020

MAGYAR FOOTBALLGOLF BAJNOKSÁG 2020
2020.06.06. 1. forduló / Lakitelek

Elindult a szezon a Magyar Footballgolf Bajnokságban, sajnálatos módon rögtön eseményütközéssel, hiszen a szlovák footgolf bajnokság első két fordulója is erre a napra esett.

Így dilemma elé kerültek a játékosok, hogy melyik versenyen vegyenek részt. Mondjuk kézenfekvő volt, hogy a magyar játékosaink inkább a magyar versenyt részesítik előnyben, így hát a szlovák versenyen egyetlen játékos képviselte egyletünket – Lucia Čermáková, aki, mint már írtunk róla, sikert-sikerre halmozott.

Szerencsére itthon sem maradtak el a sikerek. A tavaly lila-fehérre „festett” dobogó megőrizte színét, nem fakult, sőt lilább és fehérebb lett, mint valaha!

Szép számú versenyző részvételével, nyárias időben, fantasztikusan előkészített, „idényeleji” (könnyebb) akadályokkal tarkított pályán került megrendezésre a MFB 1. fordulója. Először a párosok mutatták meg, hogy nem felejtettek el footballgolfozni a vírus időszaka alatt sem.

A szervezők elrejtettek egy COVID-19 névre hallgató (egyéni + páros) betétversenyt is, amely azt jelentette, hogy a szokásos 18 lyuk mellett egy 19. lyukat is teljesítettek a játékosok a versenyen (a pályán is győzzük le a vírust! - szlogennel), mely nem számít bele a magyar bajnokság eredményébe.

Igen örvendetes volt, hogy Hámori Renáta világbajnoki ezüstérmes versenyzőnk anyai teendői mellett, időt tudott szakítani a versenyen való részvételre. Mivel periférikus látásában (hallásában), meg-meg jelentek a gyermekei, nem volt egyszerű csak a versenyre koncentrálnia...
Bemelegítésként párosban férjével, Hámori Ferenccel, a volt válogatott labdarúgóval indultak, ahol legjobb „vegyespárosként” a hatodik helyen zártak.

Még egy nagyon jó hírt hozott a nap eleje (még el sem kezdődött a verseny, de már tele voltunk jó hírekkel) egyletünk számára, Halászi Kinga 23 hónap után lépett újra pályára első alkalommal UTE színekben, valamint először a footballgolf sportágban, eredményéről még a későbbiekben beszámolunk.

Nos, akkor jöjjenek az eredmények, kronológiai sorrendben.
A párosok versenye, mint ahogy már megszokhattuk, igencsak kiélezett csatát hozott, hiszen tudjuk, mindig egy rúgáson múlik!
Most sem volt ez másképp, sőt a második-harmadik helyről, megint csak az a fránya algoritmus döntött, szerencsére két UTE páros között, ami azért számunkra örvendetes.

Fontos megjegyezni, hogy az algoritmus csak és kizárólag a helyezések eldöntésére szolgál, az azonos eredményt elérő párosok/egyéni játékosok ugyanazért a teljesítményért ugyanazt a pontot kapják.

Üröm az örömben, hogy a vegytiszta UTE párosoknak csak a dobogó második és harmadik foka jutott, ugyanis a győzelmet az UTE/FTC hibrid páros Emmer Tamás UTE/Kenéz Dániel FTC söpörte be.
Igen, ilyen is előfordulhatott a sportban, hogy két ősi rivális (!) játékosa vállt-vállnak vetve, egymást segítve, együtt kaparintotta meg a győzelmet a népes mezőny előtt! A győzelemhez PAR eredmény kellett – itt ötlik fel a gondolat, talán mégsem volt olyan könnyű ez a pálya...?

A második hely eldöntéséhez segítségül kellett hívni a már emlegetett algoritmust, amely csak igen nehezen talált különbséget a két páros teljesítménye között. A 17. szakaszon rontó, Csőre Csaba/Tarpai Dániel UTE páros szorult a harmadik helyre.
Így a második helyen, holland/magyar párosunk Frank van Maurik/Karakas Attila végzett +1-es eredménnyel zárva.

Örvendetes, hogy további három UTE és egy UTE/Milan párosunk is az első tízben végzett.

A verseny érdekessége, hogy a páros verseny dobogósai az egy lyukkal megtoldott COVID-19 kupában nem tudták megőrizni helyezéseiket! Ebből is látszik, mennyit is jelent egy lyuk egy ilyen koncentráción alapuló sportágban.

A forduló páros verseny győztes párosa a COVID-19 kupában kénytelen volt átadni helyét a dobogó első fokán, sőt még a másodikról is lecsúszott. Viszont nagyot alakított a Zsuppán Péter/Flink János UTE párosunk, akik a dobogó második fokára jöttek fel, bravúros – két rúgásból teljesítették a lyukat – teljesítményüknek köszönhetően.
A COVID-19 Kupa páros versenyének UTE dobogósai, második helyezett Zsuppán Péter/Flink János UTE, harmadik helyezett Emmer Tamás UTE/Kenéz Dániel FTC.

A páros verseny összefoglalója után következzenek a hölgyek. Igen örvendetes, hogy milyen sok hölgy választotta szombati szórakozásául a footballgolf versenysorozat első fordulóját.
Ennek megfelelően óriási csatát, szoros végeredményt hozott – a párosokhoz hasonlóan a hölgyek versenye is.

Szerencsénkre az igazán nagy csata két UTE üdvöske, Halászi Kinga UTE és Hámori Renáta UTE között zajlott. A csatát végül is Halászi Kinga UTE nyerte, aki jobb koncentrációjának köszönhette sikerét.

A hölgyeknél a COVID-19 kupa, hasonló eredménnyel zárult, mint az egyéni forduló, annyi különbséggel, hogy egyletünk versenyzőjeként ezen a versenyen debütáló Bokor Adrienn UTE rúgta fel magát a harmadik helyre.

A végére hagytuk az abszolút kategóriát, ahol minden képzeletet felülmúló szorosságú verseny alakult ki.
Az első-második és a harmadik-hatodik helyet is az algoritmus (kinek szerethető, kinek átkozott) volt kénytelen eldönteni.
Egyletünk szempontjából, nem volt ok az izgalomra, hiszen az első öt helyen UTE játékos végzett.

Az első második helyet az UTE két kiválósága Bíró László UTE és Csőre Csaba UTE döntötte el egymás között. Bíró László UTE játékosának kedvezett az algoritmus, ő kaparintotta meg az első helyet, második pedig Csőre Csaba UTE lett. Csőre Csaba UTE napja igencsak „algoritmus dús” lett, az egyéni aranyról és a páros ezüstről is az algoritmus taszította le (azért az igazsághoz hozzá tartozik, hogy algoritmus a teljesítmény alapján kalkulál) – mindenesetre Csabának fájhatott.
A harmadik-hatodik helyen szintén az algoritmus rangsorolt, itt Füzesi Zsolt UTE játékosát vette pártfogásába a szerencse, így ő zárt a harmadik helyen.

Nézzük a COVID-19 abszolút kategóriát, hozott-e változást a forduló eredményeihez képest.
Ebben a versenyszámban az egyéni versenyben a dobogóról lemaradó Karakas Attila UTE diadalmaskodott, a második helyet a fordulót nyerő Bíró László UTE kaparintotta meg, míg a bronzérem újfent Füzesi Zsolt UTE nyakába került.

Érdekes, hogy az algoritmussal fordulót nyerő Bíró László UTE, itt algoritmussal kapott ki, míg az algoritmus alapján a dobogóról lecsúszó Karakas Attila UTE itt épp az algoritmussal nyert. Füzesi Zsolt UTE viszont a szerencse gyermeke volt ezen a napon, hiszen mindkét bronzérmét – a teljesítménye mellett – az algoritmusnak köszönheti.

Következzenek a végeredmények (TOP 10):

MAGYAR FOOTBALLGOLF BAJNOKSÁG 2020
1. forduló / PÁROS
1. Emmer Tamás/Kenéz Dániel (72) UTE/FTC
2. Frank van Maurik/Karakas Attila (73) UTE
3. Csőre Csaba/Tarpai Dániel (73) UTE
5. Zsuppán Péter/Flink János (74) UTE
6. Ranga László/Bendly András (76) UTE/Milan
7. Hámori Renáta/Hámori Ferenc (76) UTE
8. Bíró László/Kocsis Sándor (76) UTE

MAGYAR FOOTBALLGOLF BAJNOKSÁG 2020
COVID-19 KUPA / PÁROS
2. Zsuppán Péter/Flink János (76) UTE
3. Emmer Tamás/Kenéz Dániel (76) UTE/FTC
4. Frank van Maurik/Karakas Attila (73) UTE
5. Csőre Csaba/Tarpai Dániel (73) UTE
6. Ranga László/Bendly András (76) UTE/Milan
7. Hámori Renáta/Hámori Ferenc (76) UTE
9. Bíró László/Kocsis Sándor (76) UTE

MAGYAR FOOTBALLGOLF BAJNOKSÁG 2020
1. forduló / NŐI
1. Halászi Kinga (77) UTE
2. Hámori Renáta (80) UTE
4. Bokor Adrienn (87) UTE
7. Molnár Anita (98) UTE

MAGYAR FOOTBALLGOLF BAJNOKSÁG 2020
COVID-19 KUPA / NŐI
1. Halászi Kinga (79) UTE
2. Hámori Renáta (83) UTE
3. Bokor Adrienn (91) UTE
6. Molnár Anita (105) UTE

MAGYAR FOOTBALLGOLF BAJNOKSÁG 2020
1. forduló / ABSZOLÚT
1. Bíró László (69) UTE
2. Csőre Csaba (69) UTE
3. Füzesi Zsolt (71) UTE
4. Ranga László (71) UTE
5. Karakas Attila (71) UTE
8. Frank van Maurik (72) UTE

MAGYAR FOOTBALLGOLF BAJNOKSÁG 2020
COVID-19 KUPA / ABSZOLÚT
1. Karakas Attila (74) UTE
2. Bíró László (74) UTE
3. Füzesi Zsolt (75) UTE
4. Ranga László (75) UTE
7. Flink János (77) UTE

Nyilatkozatok:

Halászi Kinga UTE (női kategória 1. hely): Nagyon tetszett a pálya, kiváló körülmények között tudtunk versenyezni. Személy szerint élmény volt újra látni a többieket és újra játszani. A verseny alatt voltak jobb és rosszabb pillanataim, tanulságos egy nap volt.
Az első gondolatom amikor a pályára léptem az volt „hú remélem még menni fog”, nagyon örültem, hogy 23 hónap után újra tudtam játszani és kipróbálhattam a footballgolfot. Ráadásul eddig párost még sohasem játszottam, így ez is új volt számomra, hozzáteszem, nagyon tetszett.
Mindenképp öröm volt, hogy csatlakozni tudtam és képviselhettem egy ily nagyszerű egyesületet, mint az UTE. Szerencsére drukk nem igazán volt bennem, de szerettem volna nyerni és ezzel is meghálálni a bizalmat, hogy ennyi idő után is szeretettel fogadtak, számítottak a játékomra.
Nem igazán úgy ment a játék ahogy szerettem volna, de bizakodtam a kedvező végeredményben.
Ez egy teljesen új pálya volt számomra, új lyukakkal és számomra eddig teljesen ismeretlen akadályokkal. Sokat segítettek játék közben a velem egy flight-ban lévő csapattársaim, amit meg is szeretnék köszönni nekik. Örülök, hogy sikerült a női kategóriában nyernem, de nem voltam igazán elégedett az eredményemmel. Sok buta hibát vétettem a verseny alatt, ezeken a jövőben javítanom kell, illetve minimalizálni ezeknek a hibáknak a számát. Ezt remélem a következő fordulótól, kevesebb hiba, jobb eredmény, női kategóriát ismét megnyerni és mind abszolút, mind páros rangsorban előrébb végezni.

Bíró László UTE (abszolút kategória 1. hely): Hosszú szünet után már nagyon vártam, hogy újra elkezdődjenek a versenyek. A pályán elég nagy volt a fű, amit én nem nagyon kedvelek. Ennek ellenére a páros játékon elég sok lyukat oldottunk meg nagyon jól, egy-két lyuknál viszont beleraktunk néhány plusz rúgást. A 77-es (PAR+5) elért eredményünket nem gondoltam rossznak, de aztán kiderült, hogy ezzel azért bőven lemaradtunk az élmezőnytől.
Az egyéni játékra már mindenki jobban megismerte a pályát és a körülményeket, így voltam ezzel én is.
Óvatos játékot próbáltam játszani, ami be is vált, nem rúgtam extrákat, de nem is hibáztam különösebben, ezért a végén úgy éreztem, hogy egy aránylag jó eredményt sikerült elérnem - ami kicsivel jobb volt a korábbi legjobb páros eredményénél.
Várható volt, hogy a legtöbben javítani fognak az egyéni körben, ezért nem tudtam mire lesz elegendő a -3-as eredmény.
Ilyenkor mindig az a legizgalmasabb, hogy várjuk a többiek eredményét, de most ez elmaradt. Csak ebéd után tudtam meg a lányoktól (rendezők), hogy én nyertem a versenyt, de az eredményhirdetés hiányában kicsit olyan volt, mint amikor egy közös edzésen én vagyok a legjobb.
Aztán késő este tudtam meg, hogy nem is nyertem igazából, hanem csak az algoritmusnak köszönhetem az elsőséget, mivel ketten végeztünk Csőre Csabával azonos eredménnyel. Nagy kár, hogy nem a pályán dőlt el a helyezés, remélem a footballgolfban a jövőben ez változni fog.
Nagyon várom a vírustól való félelem, korlátozások minél korábbi megszűnését, hogy újra „teljes” versenyeket játszhassunk.
Mindig, minden versenyen az a célom, hogy kihozzam magamból a maximumot. Ez ritkán sikerül, de kevés hibával is lehet jó eredményeket elérni. Természetesen mindig a győzelem a cél, de ha beugrik egy-két hiba akkor se adom fel, akkor a lehetőségekhez képest próbálok minél jobb eredményt elérni, ha ez csak a 10-20 hely közötti minél jobb helyezést jelenti, akkor arra koncentrálok. A következő fordulóban is nyerni szeretnék, de ez nyilván nem csak rajtam fog múlni.

Csőre Csaba UTE (abszolút kategória 2. hely): Izgalommal vártam a versenyt! Mindig a győzelem reményével érkezem és általában lógó orral távozom (ez nem így van – a szerző!). Az izgalom jelen esetben fokozottabb volt még az eddigieknél is, hiszen párosban egy új párral Tarpai Danival mérettük meg magunkat.
Az egyéni verseny nagy kihívás volt minden játékos számára hiszen népes mezőny gyűlt össze. A párosban elért siker (holtversenyes 2. hely), jó alapot adott az egyéni versenyre, végül is out-mentes, biztonsági játékkal elégedett lehettem eredményemmel.
Mivel bravúr és/vagy szerencse mindig kell a jó eredmény/helyezés eléréséhez, tulajdonképpen meglepődtem, hogy nem született kisebb rúgásszám az általam elért eredménynél.
Viszont, ha már így sikerült, sajnálom, hogy az algoritmusokkal nem ápoltam baráti viszonyt... Felmenőik felemlegetése és a megvilágosodás - miszerint is a szerencse forgandó – után bizakodva várom a következő versenyeket, ahol a cél az alsó széle közepe!!! (sic) Szinte-őszinte gratuláció a győztes Bíró Lacinak (és tényleg őszinte gratuláció a páros győztes titánoknak), hisz az egyik szemem sír...meg a másik is... Mindent összegezve: Footballgolfozni jó!

Emmer Tamás UTE (páros kategória 1. hely):
Alapvetően úgy indultam neki a versenynek, hogy igyekezzek megfogadni és alkalmazni a felkészülési időszakban kapott tanácsokat: Töltsem ki az időmet (szánjak elegendő időt a koncentrálásra). Tervezzem meg minden rúgásomat és minden egyes rúgásra koncentráljak. új labdával vágtam neki a napnak, amihez hozzá kellett szoknom, szerencsére ez elég gyorsan sikerült. A párossal kezdtünk, ami az esetünkben eléggé pikáns felállással valósult meg, lévén a párom az „ősi rivális” - FTC játékosa Kenéz Dániel volt. Mivel a tavalyi párom és az Ő párja is távolmaradt a versenytől, kerestük egymást. Illetve úgy helyes, hogy Dani hétfőn rám írt. Lenne-e kedvem egy párt alkotni vele? A tavalyi világbajnokságon egész jó kapcsolatot építettünk ki - ráadásul Dani bal- én pedig jobb lábas vagyok - így elfogadtam az invitálását, mint az eredményünk mutatja, jól tettem. Amikor igent mondtam, mosolyogtam magamban, milyen vicces lenne, ha (jelen helyzetben csak képzeletbeli) dobogóra állnánk, hisz két különböző klubnak vagyunk a tagjai, ráadásul nem mindennap fordul elő, hogy egy ilyen kombó szülessen. Ez a sport ettől is szép, hogy akár az ősi riválisok is alkothatnak egy párt, sőt (mint esetünk mutatja) akár sikeresek is tudnak lenni együtt. Igazából négy lyukkal a vége előtt kezdtem azt érezni, hogy akár a dobogó közelében is végezhetünk, hisz addig csak egy alkalommal rúgtunk bogey-t (plusz 1), kétszer pedig birdie-vel (mínusz 1) zártuk az adott szakaszt. Az utolsó két lyukhoz érve a felismerés, hogy milyen jól állunk, igazán nagy terhet rótt ránk, próbáltam nyugtatni fiatal barátom, hogy inkább most a biztosat játsszuk, nem biztos, hogy belefér egy hiba – ebben a sportágban mindig egy rúgás dönt – ha a dobogón akarunk végezni. Azt gondoltuk ezzel az eredménnyel a TOP3 meglehet. Nem igazán, sőt egyáltalán nem rendelkeztünk információval, a többi páros eredményével kapcsolatban, csak a velünk egy flightban lévő Füzesi Zsolték eredményére támaszkodhattunk, ami jelentősen elmaradt a mienktől, így joggal reménykedhettünk. A mi flightunk ért be elsőként, így a mi eredményünk lett a szint. Aztán sorba érkeztek be a páros eredmények és csak nem akart jobb eredmény születni az általunk elért PAR eredménynél. Már csak két páros flight volt kint, ezért megcsillant a remény, hogy valami szép eredményt érünk el, egyre valószínűbb volt a dobogó! Mikor beért az utolsó előtti flight is és ők sem előztek meg bennünket, már csak az érem színe/a dobogó foka volt kérdéses. Az utolsó kint levőket már alig győztük kivárni, tűkön ültünk, hiszen életünk legjobb eredménye kezdett kirajzolódni. Amikor a versenybizottság megkezdte az összesítést, folyamatosan ott legyeskedtem a zsűriasztal körül, végre megszületett a hivatalos eredmény is... Hááát, huh... Furcsa, nagyon kellemes érzés volt. Én minden játékostársamat nagyon tisztelem és csapattársaim közül sokukra fel is nézek. Az pedig, hogy egy ilyen ifjú társsal előttük végeztünk, az mindenképp felemelő érzés volt! Ebből persze az következik, ha egyszer sikerült, próbáljuk meg legközelebb is... Megbeszéltük Danival, a sikerpáros együtt marad, reméljük minden fordulóban együtt tudunk indulni. Szeretném, ha minél tovább az élmezőnyben tudnánk maradni és a végelszámolásnál is most már a dobogó a cél!

Emmer Tamás, aki az első sikerét érte el az UTE címeres mezében!

Bíró László, aki vonzza a sikert!

 

hírek

információk

történet

Footgolf / Footballgolf szakosztály a Facebookon!

Képek

Challenge day 2019 című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41