Dátum: 2024 április 25. (csütörtök) | Márk

hírek

MAGYAR FOOTBALLGOLF BAJNOKSÁG 2020

MAGYAR FOOTBALLGOLF BAJNOKSÁG 2020
2020.11.07. 6. forduló / Lakitelek – Hungarikum Liget

A bajnokság 6. és egyben az utolsó fordulója került lebonyolításra november első hétvégéjének szombatján.

Az időjárás kifogástalan volt (a dátumtól szerinti időjárástól eltérően) igazi késő nyári napsütés simogatta az utolsó fordulóra készülődő játékosokat. Ahol immár az ez évi szokásoknak megfelelően újfent a párosokkal kezdődött a megmérettetés. A pálya szinte minden egyes szakasza tartogatott meglepetéseket a játékosok számára, akiknek azért nem voltak idegenek az akadályok, hiszen szinte mindegyikkel találkoztak már, más és más alkalommal.

Ennyi bevezető után térjünk rá játékosaink (párosaink) 6. fordulóbeli teljesítményére. A bajnokság összefoglalója egy új cikkért kiállt, így ebben a cikkünkben csak és kizárólag a hatodik forduló eredményeit taglaljuk.

A párosok versenyében az UTE játékosok a következőképp teljesítettek (ezúttal a járvány igencsak megtizedelte a résztvevőket, így 5 párosunk teljesítményéről tudunk beszámolni).

Először Kocsis Sándor/Nagy Balázs párosunk teljesítményéről számolunk be. Frissen igazolt játékosunk Nagy Balázs számára maga a sportág is újdonsággal szolgált, hiszen első alkalommal próbálta ki a játékot, az igencsak rutinosnak mondható Kocsis Sándor oldalán. 4 par, egy birdie és egy Eagle mellett sajnos bogey és double bogey is megjelent a score kártyájukon. A plusz tizennyolcas eredmény nem mondható kiemelkedőnek, de azért túl rossznak sem, hiszen top 10 eredmény eléréséhez elegendőnek bizonyult. Párosunk a 8. helyen zárta a nap első körét.

Hat rúgással jobban teljesített mégis csak egy helyezéssel (7.) zárt jobban, a szintén erre a fordulóra összeállt Nagy István/Sütő Krisztián duó. Sütő Krisztián is ez alkalommal keveredett első alkalommal az akadályokkal teletűzdelt footballgolf pályára. A rutinos Nagy Istvánnal első ránézésre igazán jó párost kellett volna alkotniuk, hiszen ideális tűnt, hogy egy bal és egy jobb lábas játékos került egymás mellé. Sajnálatos módon teljesítményükre rányomta bélyegét, hogy egyikőjük sem igazán akarta felvállalni a vezető szerepet, túl „udvariasak” voltak egymással, így nagyon hiányoztak játékukból a taktikai elemek. Csak úgy adhoc módon alakultak a történések, mentek becsülettel, de nagyon hiányzott az összhang. Reméljük, a következő alkalomra levonják a megfelelő következtetéseket. Mindazonáltal 7 par és egy birdie eredmény igencsak jól mutat a kártyán, hiszen a lyukak közel felét megfelelőnek mondható teljesítménnyel abszolválták.

A szinte állandó párosnak számító Csőre Csaba/Ranga László teljesítménye már kezdett emlékeztetni egy versenyző párosra, szokásuk szerint szépen összedolgoztak, melynek meg is lett az eredménye, mégpedig plusz hetes eredmény formájában (melynek eredménysorában szépen mutat az elért négy birdie). A győztes párostól két rúgással lemaradva, így a dobogó harmadik helyén zártak, igaz egy kis túlórára kényszerültek, hiszen még egy páros akadt a mezőnyben ugyanilyen teljesítménnyel. A túlóra egy kis rájátszás formájában valósult meg, ugyanis a dobogós helyek sorrendje minden esetben a pályán kell, hogy eldőljön. A rájátszásban párosunk nem ismert kegyelmet, magukhoz ragadták a győzelmet, melynek jutalma így egy „csillogó” bronzérem lett.

Ha már elérkeztünk a dobogóra, kapaszkodjunk eggyel feljebb. Legrutinosabb és egyben egyik legkiemelkedőbb párosunknak (Zsuppán Péter/Flink János) jutott ugyanis ezen a napon a dobogó második foka. Egyel jobb eredménnyel, mint a bronzos párosunk és természetesen a szokásoknak és a törvényszerűségeknek megfelelően egyel rosszabb eredménnyel zártak, mint a győztes páros, lemaradva a dobogó legfelső fokáról. A plusz hatos eredmény mögött a harmadik helyezett párosunkhoz hasonlóan megbúvik 4 birdie szakasz, számukra az egyel kevesebb hiba hozta meg az ezüstöt, szép zárásaként az évnek.

A teljes lila-fehér dobogóhoz szükség volt még egy győztes UTE párosra és nem kellett csalatkoznunk mert a mezőnyben megtaláltuk Őket. A Frank van Maurik/Karakas Attila párosunk, akik a sorozatban egy kivétellel minden esetben dobogón végeztek, ez alkalommal az első helyet is megkaparintották, plusz 5-ös teljesítménnyel. A verseny folyamán igazán kiegyensúlyozottan játszó páros (5 birdie, hat par), egészen az utolsó lyukig „győztes teljesítményt” nyújtott, ahol kis híján elveszített mindent. A nyolcason (par 3-as pálya), megduplázták a rúgásszámot, tripley bogey, ami majdnem a győzelmükbe került. Szerencséjükre egy rúgás előny megmaradt, amely ezen a napon az aranyérmet jelentette számukra.

Az egyéni kategóriában 11 versenyzőnk állt az elrúgók mögé, velük cikkünk ezen részében foglalkozunk.

Plusz 30-as eredményt elérve a 21. helyen zárt Flink János, aki nem igazán tudott összpontosítani ezen a napon, talán a páros játék túlzott koncentrálása okozott átmeneti zavarokat a koncentrációjában. Az eredmény alaposabb vizsgálata mutatja, hogy lábban megvolt a pálya, valahol a láb és a fej közötti 170 cm távolság között veszett el valami. Hogy mire alapozzuk ezt? Arra, hogy a 18 lyukon egy birdie és egy Eagle eredmény is sikeredett, amihez azért kell tudás.

Plusz 21 volt az eredménye (mely a 19. helyre rangsorolta) a junior évjáratú Ranga Balázsnak, aki most ismerkedik a sportággal, 6 par eredménye azt mutatja, egyre nagyobb barátságba kerül a pályával, kihívásokkal. Bár a párosoknál nem tettünk említést róla, a beszámolóhoz hozzátartozik, hogy egy rutinos játékossal, Izsák Lajossal „összeállva” a párosok mezőnyében a hatodik helyen zártak plusz 9-es eredménnyel, ami igazán kiemelkedőnek mondható. Ezen páros esetében látszott igazán, hogy egy rutinos játékos egy teljesen kezdő játékossal is érhet el szép eredményt, ha megfelelően megtervezik és hajtják végre a tervezetteket a pályán. Gratulálunk Balázsnak kiemelkedőnek mondható eredményéhez. Valószínű, ez a siker is közrejátszott abban, hogy az egyéniben is szépen megállta helyét, maga mögé utasítva VB-t megjárt (igaz más sportágban) játékost is.

Nagy István teljesítménye 16/16 ezek a számok mutatják, hogy az általa elért plusz 16-os teljesítmény a 16. helyre volt elegendő a versenysorozat 6. fordulójában. A versenysorozat kezdete előtt szinte egyesületünk szinte egyöntetű véleménye volt, hogy a kitűnő alapképességekkel rendelkező, játékos robbanásszerűen fog tudni fejlődni a sportágban. Keressük az okát, miért nem lett ez így, abban reménykedünk, talán Ő is így tesz és talán meg is találja. Tippünk azért az, hogy a koncentráció környékén keresgéljen.

A párospartnerével megegyező eredménnyel (plusz 6) és helyen (11.) zárt Nagy Balázs, akinek ez az első versenye volt ebben a sportágban, előélete mindössze az egyénit megelőző páros körben való megmérettetés volt. Négy birdie igazán szép teljesítmény, ha elkerülték volna a bogey-k, most arról írnánk, hogyan is végzett az élen élete első footballgolf versenyén. Ám azok a fránya bogey-k sajnos megjelentek a score kártyán, így nem kiemelkedő, de tisztességes (első versenynek megfelelően) eredménynek számító 11. helyre ért oda.

Kocsis Sándor szintén plusz 6 eredményt elérve, szintén a 11. helyen zárt Balázshoz hasonlóan. Sanyi, aki az edzéseken szinte minden alkalommal az élmezőnyben végez, valahogy a versenyeken nem összpontosít megfelelően, így az igazán jó eredmények elkerülik. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, időnként talán túlvállalja magát, olyan rúgásokat is bevállal, amely a gondolat pillanatában hamvában hal el. Talán kicsit fegyelmezettebb játékkal, a score kártyán és a helyezésszámban is kisebb számok jelennének meg. Mi nem adjuk fel, reménykedünk egy jobb folytatásban, egy szebb jövőben.

Sütő Krisztián első alkalommal lépett a footballgolf sportág igényei szerint épített pályára és azonnal top 10 eredménnyel zárt, plusz 5 öt rúgva szerezte meg a 10. helyet a versenyben. Mivel igazán technikás játékosnak számít (ami itt előny), tőle mindenképp jó eredményre számítottunk és nem kellett csalatkoznunk. Kicsit elidőzve a lőlapján, szembeötlő, hogy a két legnehezebb pályán ért el kiemelkedő eredményt - mindkettő birdie. Ez mutatja, hogy nagy benne a potenciál és az is látszik a nehezebb pályákra fokozottan koncentrál. Majd, ha 18 lyukon keresztül fennmarad ez a koncentráció akkor aranyérmet fognak akasztani a nyakába, addig is csak így tovább!

Szinte már kötelezőnek tűnő bekezdéssel indítjuk beszámolónkat „holland légiósunk Frank van Maurik” teljesítményéről. Frank túlságosan (később értelmet nyer) kiegyensúlyozott teljesítményével plusz 4-el zárta a versenyt a tabella 8. helyén. És miért volt túlságosan kiegyensúlyozott, azért, mert a nehéz pályákat kitűnően sikerült megoldania, viszont a könnyű pályákon nem abszolválta a mínuszokat, mintha félt volna egy kicsit ezen a napon a pályától. Nem a szokásos rizikómentes precíz játékát tette fel a pályára, hanem még a rizikómentest is mentesítette a rizikótól, így fordulhatott elő, hogy az igazán könnyű mínuszok (12, 16, 17, 18) a pályán maradtak. Ami még belerondít az összképbe az egy érthetetlen double bogey a kilencesen. Talán az lehetett hatással játékára, hogy a páros utolsó lukján egy hiba, mennyire megbüntette a párost...

Holtversenyben hatodik helyen zárt Zsuppán Péter plusz kettőt rúgva. Négy birdie, egy Eagle, két double bogey, elég vegyes a kép. Ami igazán nagy hatással volt a végeredményére az a tizenkettesen és a tizennyolcason elkövetett double bogeyk. Ezek azok a hibák, amelyek miatt nem a dobogó valamelyik fokán végzett a verseny végén. Három (12, 17, 18) lyukon összesen 6 rúgást hagyott benne, ez által esélyt sem adva magának a dobogóra. Nem lehet tudni mi is okozhatta a hibákat, azt gondoljuk pillanatnyi rossz döntések következménye lehetett.

Zsupival megegyező hatodik helyen zárt plusz két rúgással Csőre Csaba, akinek ez a helyezés felérhetett egy arannyal (erről később), hiszen a bajnoki elsőség legfőbb várományosaként lépett a „tettek” mezejére, a szép zöld gyepre. A helyezése okán döntő flightban (erősorrend alapján kerültek kialakításra a flightok) közvetlen riválisaival együtt induló Csaba teljesítményét - úgy tűnt a verseny elején - agyonnyomta a tét az első három lyuk után plusz négyes eredménye (két bogey és egy double bogey) segítségért kiáltott - HELP. Nos a segítség megérkezett, két madárka (birdie) formájában, amikről úgy gondoltuk egy kicsit helyre billentette önbizalmát. Hát nem, a következő négy lyukon újabb három bogey, így félidőben plusz öt szerepelt a kártyáján. Kicsit érthetetlen volt a teljesítmény hiszen a feladat ezen a napon nem a győzelem volt, hanem a minél jobb helyezés, vagy talán még az sem, hiszen úgy számoltunk ezen a napon az ötödik, hatodik hellyel is révbe érhet. A következő hét lyuk nagyon stabil volt egy birdie, egy bogey. Így az utolsó két lyuk előtt maradt az első kilencen felhalmozott plusz 5 eredmény, ami elég reménytelenné tette a kilátásokat. Hatalmas szívének, koncentrációjának, tudásának köszönhetően az utolsó két lyukon egy világvégi (Eagle) és egy elvárt (birdie) befejezéssel, sikerült visszajönnie a versenybe. Ha maradt volna a plusz ötös eredmény, az minden álmot szerte foszlathatott volna. Így szépnek mondható az elért hatodik hely (valóban szép?).

Ranga László úgy kezdte meg a játékot, hogy az eredmények szerencsés alakulása esetén a Magyar bajnokság végelszámolásakor még a dobogón is végezhet. Természetesen ehhez tőle is szükség volt egy jó eredményre ezen a napon. Nem úgy indult... Döntő flight, közvetlen riválisok, magasabb stresszfaktor, ezt még szokni kell. A mindig beszédes Laci, ezen a napon még a szavakat is otthon hagyta (megköveteli a versenyszabályzat), az elején úgy tűnt a tudásával együtt. Négy lyuk után plusz négyben állt, minden egyes lyukon plusz egyet rúgva. A következő öt lyuk már kicsit jobb képet festett, egy birdie, egy bogey, ez által a fele mennyiségű lyuk abszolválása után plusz négy a teljesítmény. A következő négy lyukon három par és egy bogey, nem eget rengető teljesítmény. „Természetesen ehhez tőle is szükség volt egy jó eredményre ezen a napon” című mondatnak nem igazán felelt meg ekkor az eredménye, reményre adott okot viszont az a tény, hogy könnyebb pályák voltak soron, melyek birdie eséllyel kecsegtettek. Laci kvalitásait mutatja (szerepelhet valaki rosszul 14 lyukon), képes volt megragadni a lehetőséget és az utolsó lyukak mindegyikén képes volt birdiet rúgni. Napi teljesítmény, plusz 1-es eredmény, 4. helyezés. Vajon azzal, hogy Csaba elé került, megfosztotta-e párostársát a végső győzelemtől a Magyar Bajnoki címtől?

A tavalyi bajnok Karakas Attila úgy lépett pályára, hogy bármi lehet és ha az első ötben végez, akkor a bajnoki rangsorban minimum második helyen zár. Ugyanis az ötödik fordulóbeli betli azt jelentette számára, hogy már nem esélyesként, üldözöttként, hanem üldözőként kezdi meg az utolsó fordulót a bajnokságban. Mivel közvetlen riválisaival (előttem-utánam) egy flightban szerepelt, adva volt a képlet, meg kell nyerni a flightot és bízni a jószerencsében a további versenyzők szubjektív (eredményt tekintve, objektív) segítségében. Úgy indult, ahogy indulnia kell, par az egyesen. Nem úgy folytatódott, hiba a kettesen, bogey a lőlapon. A következő négy lyukon egy birdie-vel felérő par, két mínusz, kilencesen még egy mínusz, mínusz egyes első kilenc, nagy előny (5 és 6 rúgás) a közvetlen riválisokkal szemben, minden szép (is) volt. Azután a tízesen lekapcsolt az áram, vagy elrabolták az UFO-k, plusz három egy lyukon, triple bogey, még leírni is fáj(!). Ez a hiba nagyon sokba került a végelszámolásnál, ezen a napon az aranyérembe. És biztos, hogy csak pillanatnyi elmezavar lehetett, mert, úgy ahogy az előzményekbe, úgy a folytatásba sem lehet belekötni, négy par, három bogey és egy Eagle és a tizennyolcason is csak centikre az Eagle. Végeredményben -3-as eredmény, második hely - igaz a második helyért még egy szétrúgást is meg kellett nyernie.

Következzenek a végeredmények (TOP 10):

MAGYAR FOOTBALLGOLF BAJNOKSÁG 2020
6. forduló / ABSZOLÚT
2. Karakas Attila (69) UTE
4. Ranga László (73) UTE
6. Csőre Csaba (74) UTE
6. Zsuppán Péter (75) UTE
8. Frank van Maurik (76) UTE
10. Sütő Krisztián (77) UTE

MAGYAR FOOTBALLGOLF BAJNOKSÁG 2020
6. forduló / PÁROS
1. Frank van Maurik/Karakas Attila (77) UTE
2. Zsuppán Péter/Flink János (78) UTE
3. Csőre Csaba/Ranga László (79) UTE
6. Ranga Balázs/Izsák Lajos (81) UTE/Milan
7. Nagy István/Sütő Krisztián (84) UTE
8. Kocsis Sándor/Nagy Balázs (90) UTE

Nyilatkozatok:

Frank van Maurik UTE (páros kategória 1. hely)
Ez volt Magyar Footballgolf Bajnokság utolsó fordulója a 2020-as szezonban, így nagyon nagy volt a tét, melyet tovább fokozott, hogy egy családtaggal indultam közösen a páros versenyen. De azt kell, hogy mondjam, remekül szerepeltünk és megőriztük a család magas megítélését.

Kezdésképpen az első pár lyukon sajnos begyűjtöttünk néhány plusz pontot, ami a bemelegítés hiányából és a hűvös időjárásból fakadt, de az első lyukak után elkezdtünk jobban és jobban játszani. A végén sikerült mínuszokat rúgnunk, így vissza tudtuk hozni az elején keletkezett pluszokat.

A végeredményünk +5 lett. Azt gondoltuk, hogy ezzel nem leszünk az első helyen, de nagy meglepetésünkre felállhattunk a dobogó első fokára. Meg kell vallani, ez a pálya volt eddig a legnehezebb, amivel találkoztam footballgolf pályafutásom alatt. A lovas akadályok voltak a kedvenceim!

Karakas Attila UTE (páros kategória 1. hely/abszolút kategória 2. hely)
Azt vettem észre, a játékosok a fordulókban szinte kivétel nélkül az egyéni körre koncentrálnak, így a páros játékot a pálya megismerésére használják. Frankkal, mi is így vagyunk ezzel, csak ellentétes előjellel, mint a többiek, míg a párosok többsége a határokat feszegeti, mi ilyenkor a teljesen tutit játsszuk és azt nézzük, hol maradt még benne lehetőség. Amely lehetőséget aztán az egyéni versenyek alatt mindketten a képességeinknek megfelelően próbáljuk meg felhasználni. Ezúttal egy kicsit merészebbek voltunk, mert mindenképp szerettünk volna már egy aranyérmet is nyerni, az ezüstök és bronzok után. 17 lyukon keresztül a lehetőségekhez képest a maximumot nyújtottuk. A 18-as lyukon viszont túlvállaltam magam és a kezdőrúgást, amely azon a pályaszakaszon igen fontos, a teljesen „hideg” bal lábammal vállaltam el, amely nem igazán sikerült jól (pocsék lett). Ezek hatására Frank is hibázott, igaz Ő kisebbet, így plusz hárommal zártuk ezt a szakaszt, ami ezen a szinten elfogadhatatlan. Óriási szerencsénkre – mint később kiderült – olyan nagy volt az előnyünk, hogy még ez is belefért. Nagyon örülök az első helynek, örülök, hogy Frankkal végre a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára állhattunk.

Egyéniben, szinte tökéletes pályát mentem, talán még soha nem játszottam ennyire összeszedetten, mindig is motiváltak az éles helyzetek, szeretem a kihívásokat és most sikerült meg is felelnem ezeknek a kihívásoknak. Ami viszont bosszantó, hogy ebben az esztendőben minden egyes versenyen „van egy lyuk”! Ezen a versenyen is volt párosban és egyéniben egyaránt. Ha előre tudnám melyik az a lyuk, meg tudnám oldani, de sajnos csak utána tudom, hogy ez volt az ... A célom, hogy ezek a lyukak eltűnjenek score kártyáimról, remélem hamarosan megoldom ezeket. Minden esetre a versenyre kitűzött célomat még így is sikerült elérnem, „behúztam” a flightot, bosszantó viszont, hogy a nagy rontás miatt az első hely nem lett meg és a másodikért is szét kellett rúgnom, szerencsére sikerrel. A rontás viszont nagyon sokba került, így remélem amikor legközelebb a pályára lépek, benne lesz a fejemben ez az emlék, ami által még inkább koncentráltabb és motiváltabb leszek.

 

 

hírek

információk

történet

Footgolf / Footballgolf szakosztály a Facebookon!

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41