Dátum: 2020 szeptember 29. (kedd) | Mihály

hírek

SFGA – TOUR ’20

SFGA – TOUR ’20
2020.06.28. 5. forduló / Malý Slavkov

Tartalmas hétvége, két nap két forduló, robog a szlovák footgolf expressz!

A negyedik és ötödik forduló első flight-jainak indulása között mindössze 24 óra telt el, viszont a természet furcsa játékaként egy évszakot is váltottunk. A szombati nyárból hirtelen a vasárnapi őszben találtuk magunkat.

A Magas Tátra hegyeivel körül ölelt dimbes-dombos pálya, megspékelve viharos erejű széllel, 13 fok „meleggel”, hőérzet 8 fok. Többen letették a nagyesküt, hogy ilyen körülmények között még nem játszottak, az idősebbek pedig úttörő becsszóra esküdtek, ez a legnehezebb pálya, amelyet teljesíteniük kellett az adott időjárási körülmények között. A pálya egyébként fantasztikus, elképesztő minőségű fű mindenhol, a fairway-en, green-en egyaránt. Túlzás nélkül állítható, a világ egyik legszebb fekvésű és legjobb minőségű pályáján versenyzett a több mint száz footgolf játékos.

Az igazi nehézséget az adta, hogy a hatalmas erejű szélben, a pálya adottságából adódóan, csak lefelé és felfelé kellett játszaniuk a játékosoknak. És mivel nagyon rövidre nyírt volt a fű, szinte nagyítóval kellett keresni a stabil pontokat, ahol legalább annyi ideig meg lehetett állítani a labdát, amíg a játékos kimondta, hogy „STOP”.

Ennyit a nehézségekről, most térjünk át az eseményekre. Az első és legfontosabb, az előző napi szenior bajnok Zsuppán Péter nem tudta vállalni a játékot, így az már a kezdéskor kiderült, nem lesz ismétlés.

Kezdjük is a beszámolót az UTE játékosok teljesítményéről, indítási időrendben haladva.

Elsőként újra Sütő Krisztián állt az elrúgóhoz a hetedik flight-ban. Amikor azt írtuk, nagyon nehéz volt a pálya és nagyon nehéz teljesíteni, akkor a tapasztalt játékosokra gondoltunk. Ez a pálya az újoncoknak, vagy csak a még kezdeteknél tartó játékosoknak „irdatlan” nehéz volt. Ennek ellenére Krisztián becsülettel helytállt. Bár +28-as eredménye normál körülmények között nem igazán számít (finoman szólva) jó eredménynek, a körülményeket figyelembe véve a férfi 46. helyezése nem mondható rossznak. Reméljük az eredmény nem kedvetleníti el, hanem inkább jobb és jobb eredmény elérésére sarkallja. Erre már a hétvégén lehetősége nyílik, ahol első kétnapos hazai versenyén vesz részt. Itt lesz majd látható, hogy az ismeretlenül bejátszott pályán másnap hogyan tud teljesíteni, itt majd látszik a kvalitás.

Másodikként holland légiósunk Frank van Maurik lépett az elképesztő minőségű „gyöpre”, Ő sajnos egész héten gyengélkedett, így számára a pályaismeret megszerzése volt a motiváció. +19-es eredménye megspékelve 3 birdie-vel a 41. helyet jelentette számára a férfi mezőnyben. Pályaismeretnél azért jobb teljesítmény. Nagyszerűen kezdett, de nagyon nehéz volt ezen a napon végig koncentrálni.

Harmadik pályáralépőnk Kocsis Sándor, régi játszótársak közé került (régi csapattársak személyében), +10-es, (4 birdie-vel és egy Hole in One) eredménye az abszolút kategória 23., a szenior kategória 5. helyére volt elegendő. Ezen a pályán ilyen körülmények között Hole in One-t rúgni nem is maga a csoda, több annál... Az igazsághoz hozzátartozik, rajta kívül még további két játékosnak is sikerült, így mivel csak egy díj volt (annyira nem számítottak a rendezők „egyből-a-lyukba” rúgásra) meg kellett védenie Hole in One-ját. Ehhez a büntetőrúgások nagyszerűen történő teljesítésére volt szükség. A büntetőrúgások nagyjából 10 méteres távolságból való rúgásokat jelentenek a lyuk körül kijelölt különböző pontokról. A szervezők úgy döntöttek, 3 rúgást engedélyeznek mindhárom játékos számára, ennyiből kellett (volna) eldönteniük a párharcot. Nos, az első három rúgásból Sándorunk kettőt a lyukba varázsolt, ez az egyik szlovák játékosnak is sikerült, így következett a „hirtelen halál”. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan rúgják a büntetőket, amíg különbözőség nem alakul ki. Az extra time nem tartott sokáig, Sanka nagy magabiztossággal újra bevette a lyukat, az ellen viszont vétett. Ezek után nem maradt más hátra, mint Hole in One királlyá koronázni Kocsis Sándort (ez a név a labdarúgásban is jól cseng)!

Térjünk vissza az alapversenyhez... negyedik pályáralépőink közös flight-ban próbáltak minél jobb eredményt elérni. Lucia Čermáková esetében a dobogó szinte minden esetben elvárt, de titkon mindig az aranyban gondolkodunk - idén ez a gondolatunk egy kivétellel minden esetben realizálódott. Flight társa Csőre Csaba, egyre kitűnőbb formába lendül, így benne is nagy volt a bizodalmunk. Kilenc lyukon elért PAR eredménye és a két birdie kiegyensúlyozott teljesítményt mutat, sajnos ezen a napon szinte kivétel nélkül minden játékosnak volt egy Waterloo-ja, így neki is, ami eléggé befolyásolta a végső score-t. +11-es eredménye az abszolút 25. és a szenior 6. helyét jelentette számára. Soha rosszabbat!

Térjünk vissza néhány szó erejéig Luci-ra... ezúttal sem okozott csalódást, bár Ő is küzdött az elemekkel. Mindazonáltal +12-es eredménye ezúttal is az első helyet jelentette számára (újabb ékkő a koronán), mely eredmény 3 rúgással volt jobb a második helyezett hölgy eredményénél. Sokszor leírtuk már, de erre tényleg nincsenek szavak. Elképesztő, amit művel ez a leány, fantasztikus igazolásnak tűnik!

Következő flightban indult Karakas Attila, aki kitűnően kezdte a pályát, négy szakasz után -4 volt az eredménye (minden szakaszon birdie) és utána is a lehetőségekhez képest kiemelkedő pályateljesítményekkel fogyasztotta a szakaszokat. Mígnem elérkeztünk Atek Waterloo-jához, a 9-es szakasz rémálommá változtatta az addigi álmokat. Az általa elért 9 rúgásos eredmény, önmagában is elég rossz és demoralizáló, de ami itt lejátszódott, az még nehezebbé tette a további koncentrációt. Újfent bebizonyosodott, a „Gentelmen’s Agreement” két játékos esetében létező dolog, de több esetében, már nem annyira tetten érhető. Történt, hogy játékosunk a labda lyukba juttatásakor bemondta az elért 9 rúgásos eredményt, melyet az egyik szlovák játékos jóváhagyott a másik viszont megkérdőjelezett. A flight negyedik tagjának szavazatával 10-es eredmény került a score kártyára. Ez után folytatódott a játék, Attila +1 eredménnyel zárta a versenyt, amely a szenior holtversenyes első hely mellett az abszolút 6. helyet jelentette versenyzőnk számára.

Mivel a dobogón holtverseny nem lehetséges, a jelenlegi szabályok szerint az azonos eredményt elérők között szétrúgással dől el a dobogós helyezések sorsa, ami azt jelenti, hogy „büntetőket” rúgnak a játékosok. A versenybizottság által (előre) kijelölt lyukon 5 különböző pozícióból rúgnak a játékosok a lyukra. Ez esetben három játékos - Attila és két szlovák - részvételével zajlott a helyezések eldöntése. Nagyon kiélezett volt a büntetőrúgás, a két szlovák játékos az első pozícióból a lyukba talált, Attila azonban nem. A második/harmadik/negyedik pozíció nem hozott sikeres rúgást, sőt a két szlovák játékos esetében az ötödik sem. Az ötödik pozíció volt Attila utolsó esélye, hogy megragadja azt a bizonyos utolsó szalmaszálat, szerencsére ez nagy magabiztossággal végrehajtott rúgással sikerült, így nem dőlt el semmi. Ekkor a szervezők, hogy döntés szülessen a közelítő rúgás mellett döntöttek, így minden játékosnak egy rúgás volt hátra. Aki a legközelebb rúgja a labdát a lyukhoz - és az ott meg is áll - az a győztes. Attila kezdte a rúgást - melyet ilyenkor a többi játékos nem nézhet - ami igencsak jóra sikeredett, nagyjából másfél méterre állt meg a labda a lyuk előtt. Bár a többiek látni nem látták, azért a morajból következtettek, hogy jól sikerülhetett a rúgás. A következő játékos meg is jegyezte szerinte extra kell. Meg jegyezte és meg is rúgta, az Ő rúgása is szinte tökéletesre sikerült, nagyon közel került a lyukhoz. A harmadik rúgó nagyon elvétette az irányt, így Ő kiszállt a versenyből. A rúgások ellenőrzése után kiderült, hogy a szlovák játékos labdája állt meg közelebb a lyukhoz, így Ő lett a szenior első helyezett, míg a második hely, játékosunknak jutott.

Szombati kitűnő teljesítményének köszönhetően egyletünkből utolsóként, az utolsó előző napi eredmények alapján a legerősebb flight-ban Flink János állt rajthoz, aki mostanában kitűnő formában van. PAR eredménnyel kezdte a játékot, majd a második lyukon egy hiba következett. Jani erejét mutatja, hogy sikerült pillanatok alatt összekapnia magát, a következő négy lyukon -4-et rúgva. Sajnos a következő szakasz volt Jani Waterloo-ja, ami lenullázta eredményét, a 8-as szakaszról újraindult a versenye. A 10-es szakaszon egy újabb Waterloo következett (+3), ami már sajnos ezen a napon nem volt kompenzálható. Pedig Jani mindent megtett, a következő 6 szakaszon 2 PAR-t és 4 birdie-t rúgva a 17-es lyuk megkezdése előtt már -1-ben volt. Sajnos az utolsó két lyuk megint nem sikerült (+3), így a végeredmény +2 lett. Ez az eredmény az abszolút 9., férfi 6. helyet jelentette számára.

Következzenek a végeredmények (TOP 10):

SFGA – TOUR ’20
5. forduló / NŐI
1. Lucia Čermáková (84) UTE

SFGA – TOUR ’20
5. forduló / SZENIOR
2. Karakas Attila (73) UTE (szétrúgás után)
5. Kocsis Sándor (82) UTE
6. Csőre Csaba (83) UTE

SFGA – TOUR ’20
5. forduló / ABSZOLÚT
6. Karakas Attila (73) UTE
9. Flink János (74) UTE

SFGA – TOUR ’20
5. forduló / FÉRFI
6. Flink János (74) UTE

SFGA – TOUR ’20
5. forduló / Hole in One
1. Kocsis Sándor UTE (szétrúgás után)

Nyilatkozatok:

Lucia Čermáková UTE (női kategória 1. hely):

Új nap, teljesen más pálya és a teljesítményem is változott. A viharos, szeles idő és a nagy hegyoldal nem túl jó párosítás. A 3. lyuknál elvesztettem a koncentrációmat, pedig az első rúgásra közel voltam a lyukhoz, de végül 7 rúgással fejeztem be (2-3 helyett - a szerző). Ennek ellenére nem veszítettem el a reményt, de volt olyan pályaszakasz, ahol +6-ot rúgtam, pedig a PAR 3 volt. Azt mondtam magamnak sebaj, mindenki ugyanolyan körülmények között játszik, tovább kell koncentrálnom. Azt hittem sírni fogok. Szerencsére voltak olyan lyukak, amik megmentették a játékomat. Nagyon érdekes nap volt, de elég fárasztó a hatalmas szél miatt. A végén sikerült megnyernem a versenyt. És nem utolsó sorban megvédeni egyletem - az UTE - jó hírnevét.

Karakas Attila UTE (szenior kategória 2. hely):

Bizton állíthatom szél fóbiám van! Mikor kimentünk a pályára, tudtam, ma semmi esélyem, mégis valahogy nagyon jól éreztem magam. Idén még egyetlen versenyen sem voltam ilyen felszabadult, úgy éreztem a széllel lekerült rólam a teher. Tudtam, ilyen helyzetben nekem nagyon kell koncentrálnom, hogy elfogadható eredményt érjek el – rossz eredmény esetén hosszú az út hazáig... Ennek megfelelően elképesztő koncentrációval kezdtem a játékot, magabiztosan hajtottam végre a rúgásokat. Igyekeztem nagyon pontosan és óvatosan játszani, négy lyuk - 4 birdie, kívánni sem lehet jobbat. Tudtam, hogy jól állok (az online eredménykövetésnek köszönhetően), így arra vigyáztam, hogy maradjanak a mínuszok. Sajnos a kilences lyukon nagyot hibáztam, amit tovább cipeltem a 10-esre. Ezek után viszont már nem volt problémám, hacsak az nem, hogy túl óvatossá váltam. Minden esetre remélem, ezzel a teljesítménnyel sikerült levetkőznöm a szélfóbiát, annál is inkább mivel a következő hétvégén az egyik legszelesebb pályán játszunk, Zircen.

 

 

 

 

hírek

információk

történet

Footgolf / Footballgolf szakosztály a Facebookon!

Képek

2019.évi Karate Magyar Bajnokság című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41