Dátum: 2023 december 5. (kedd) | Vilma

hírek

SLOVENIAN FOOTGOLF OPEN

Lucia Čermáková továbbra is ül a trónon(!), női kategória arany-ezüst (Kuchta Dóra) és - hihetetlen izgalmak után – Zsuppán Péter révén szenior ezüst a sLOVEnian Footgolf Open-en!

SLOVENIAN FOOTGOLF OPEN 

FIFG 500

PTUJ 2022.06.18-19. 

A footgolf társadalom szeme a kelet európai régióra tekintett az elmúlt hetekben. A szlovák-magyar-szlovén versenyeken összesen kétezer pont került kiosztásra az elmúlt három hétben. Ebből a kétezer pontszámból a női mezőnyben 1920 pont Lucia Čermáková összpontszámát gyarapította.

Ennyit az előzményekről és most térjünk át a versenyre. A festői szépségű Ptuj-ban került megrendezésre a soron következő FIFG 500-as verseny a hétvégén. Soha nem látott mennyiségű versenyzőt láthattak vendégül a szlovén rendezők. Kellett is a hype, hiszen a verseny döntő napját élőben közvetítette a szlovén televízió. A résztvevők pedig a különböző social media felületeken „lőtték tovább” a világba. Reméljük mihamarabb más országok televíziói is hasonlóan gondolkodnak majd. Annál is inkább, mivel a közvetítés alatt jónéhány reklám szólt az ország turizmusáról, természeti kincseiről.

A kis kitérő után most már tényleg a tények. Szokásainknak megfelelően ezúttal is a hölgyekkel kezdjük a beszámolónkat, majd haladunk tovább a siker útján.

Női kategóriában ezúttal két versenyzőnk próbált szerencsét, mit próbált, oktatta a mezőnyt! Kuchta Dóra megérkezett a világ élmezőnyébe, olyan éretten versenyzett, ahogyan azt már nagyon vártuk tőle. Végre nem nyomta agyon az esélyesség terhe, nem olvadt le a döntő napra, így nem is lehetett más az eredmény, mint hangzatos siker. Hiszen a versenyen elért második helyezés bártan nevezhető hangzatos sikernek, hiszen a jelenleg verhetetlen Lusy mögött ért célba, négy rúgással megelőzve a harmadik helyezett spanyol versenyzőt. Következzék a sportág királynője, aki jelenleg letaszíthatatlan trónjáról. Lusy (Lucia Čermáková) a lehető legtermészetesebben gyűjti be az újabbnál-újabb sikereket. Minden versenyen van, aki a trónjára tör, de ezeket a próbálkozásokat csírájában folytotta el ezen a hétvégén is. Kiemelkedő teljesítménnyel utasította maga mögé a mezőnyt, nem volt kétség a győztes kilétét illetően. Lassan elfogynak a jelzők a teljesítményének méltatására, pedig a magyar nyelvben, akad jelző bőven, milyen gondban lehetnek más népek... 

Szenior kategóriában ezúttal ezüst lett a vége, az ezüstös legényünket pedig Zsuppán Péternek hívják, aki az első napi brillírozás után a második napon is magabiztosan menetelt az arany felé, megnyervén a döntő flightot. Ám - mint ahogy ilyenkor lenni szokott - újfent volt egy sötét ló a karámban, aki Zsupival hasonló eredménnyel zárt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy még így is Zsupi kezében volt a győzelem, hiszen a tizenhetesen egy 5, a tizennyolcason egy 3 méteres put-ot kellett volna a lyukba juttatni az egyértelmű aranyhoz, ám nem járt sikerrel. Igaz nagy volt a nyomás, az utolsó szakaszoknál összegyűlt rengeteg néző, TV közvetítés, mind-mind bénítólag hatott a játékosokra. Nem sikerült egyik „győztes put” sem, de még mindig volt remény, hiszen szétrúgás következett a szlovén versenyzővel, aki nem csinált semmi különöset a szétrúgás folyamán, viszont Zsupi benézett egy gurítást, ez által meg kellett elégednie az ezüstéremmel. Így kudarcnak tűnik, de nem az, egy 500-as versenyen elért ezüstöt nem kell magyarázni. Ebben a kategóriában Flink János 17. helye említendő még meg.

Men kategóriában (minden kategória részt vesz) a legjobb eredményünket Zsupi (Zsuppán Péter) érte el, hiszen szenior eredménye itt a 28. helyre volt elegendő, sajnos a többiek nem igazán borzolták a kedélyeket kiváló teljesítményükkel.

Lucia Čermáková (női győztes nyilatkozata): Egy év szünet után tértem vissza a pályára Ptujba. Nagyon pozitívan értékelem ezt a tornát, nem csak az eredmény miatt, hanem a szervezés és a Footgolf Szlovénia által vezetett összhangulat miatt is. Az edzésnapon azt tapasztaltuk, hogy a fű elég magas, így a talajon haladva erősebbnek kell lenni, mint máskor. Csak azokat a lyukakat edzettem, amik úgy gondoltam gondot okozhattak, mert 3 nappal a verseny előtt kibicsaklott a bokám, így „fájt a játékom”, de sikerült. Az első játéknapot reggel kezdtem, amikor még elég vizes volt a fű, de néhány lyuk után megváltozott. Remekül kezdtem a játékot az első lyukon, ahol -1-es eredményt abszolváltam. A következő lyukhoz a patakon keresztül kellett eljutni, itt hibáztam, így az eredményem 2 lyuk után +1-re változott. Ezt a pályát fákkal szegélyezett lyukak és egy kis folyó (patak, mély mederrel – a szerző) jellemzi, amelyen többször át kell menni. Ezután csak a biztosat játszottam egy birdie-vel, így az első 9 lyuk után par eredménnyel álltam. Egy olyan lyuk érkezett, ahol női elrúgónk volt, így várható volt, a mínusz eredmény. Ezt követően a 12-es lyukat, ami a fa körüli bunker mögött van, rosszul játszottam meg. Rossz irányból közelítettem meg, de így is volt egy par put-om 5 méterről, de sajnos kimaradt, ami pluszt eredményezett. A többi lyukat precízen, nagy koncentrációval játszottam, sikerültek a rúgások, ami megnyugtatott. Jött az utolsó lyuk, úgy éreztem nyomás alatt vagyok, nagyon pontatlanul rúgtam az első passzt, a második rúgást csak közelebb tettem a lyukhoz, majd befejeztem par eredménnyel az első napot. A második játéknapon elég későn kezdtünk, hárman is azonos rúgásszámmal. Szerencsére hozzászoktam az ilyen helyzetekhez, és nyugodtan, ésszel, koncentráltan játszottam. Az első 9 lyuk után -1-nél jártam, amit pozitívan érzékeltem, de mindenképpen jobb eredményt akartam elérni. Két csodálatos lyukat követően -4-re húztam fel az eredményt és ezt a pontszámot meg is tartottam a 17-es lyukig. Ekkor vezetésem tudatában nagyon felszabadultan játszottam, ami azt eredményezte, hogy végül a 18-as lyukat is par alatt játszottam, így a végeredmény -5 lett, mely biztosította számomra a győzelmet. Gratulálok csapattársamnak, Dórinak is, aki a 2. napon nagyon jól játszott és helyenként nyomás alá helyezett. Nagyon boldog vagyok, hogy egy gyönyörű első és második helyet hoztunk haza a hétvégéről egyletünknek az UTE-nak.

Kuchta Dóra (női második nyilatkozata): A közép-európai turné utolsó állomásán az volt a célom, hogy dobogós helyezést érjek el. A pálya fantasztikus volt, tele vizes akadályokkal. Az első nap remekül kezdtem, ám egy double bogey miatt az eredményem visszacsúszott par-ra, ami nem változott a nap végéig. A döntő nap nem úgy indult számomra, ahogyan azt elterveztem. A koncentrációm nem volt a helyén, így az első 9 szakasz után +3-as eredménnyel fordultam. Ennek ellenére összeszedtem magam és a távoli befejezőimnek köszönhetően -2-es végeredménnyel zártam a verseny. Összességében elégedett vagyok a játékommal egy hosszan tartó rossz széria után.

Zsuppán Péter (szenior második nyilatkozata): Egyik kedvenc pályám a ptuji, ahol a Szlovén Opent rendezték. Ennek ellenére a fő célom annyi volt a hétvége előtt, hogy sérülés nélkül le tudjam játszani a kétnapos versenyt. Mivel ez a pálya inkább technikás és kevésbé hosszú, az én játékomnak jobban fekszik. Ezen kívül a fű is jellemzően magasabb volt, mint más pályákon, ez is a malmomra hajtotta a vizet. Az első nap jól ment a játék, kevés hibával egészen mínusz 7-es eredményig jutottam, és ez szenior döntő flightot jelentett a második napra. Vasárnap már kevésbé ment a játék, de mivel a flight-társaim is viszonylag sokat hibáztak, a flightomat meg tudtam nyerni. Volt azonban egy szlovén játékos, aki nagyot javult a gyengébb első napja után, így összetettben holtversenyben végeztünk az első helyen. Következett a szétrúgás, ahol nem sikerült legyőznöm őt, így lettem második. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy csak magamnak köszönhetem, hogy nem nyertem meg "simán" a versenyt, mert a második napon az utolsó két szakaszon, a szétrúgásban pedig a második szakaszon olyan hibákat vétettem, amiket nem lett volna szabad. Ennél sokkal nehezebb feladatokat is jól megoldottam a két nap során. De összességében elégedett lehetek a hétvégi eredményemmel, ha valaki előzetesen azt mondja, hogy második helyen zárok, azt hiszem, minden további nélkül aláírtam volna...

 

hírek

információk

történet

Footgolf / Footballgolf szakosztály a Facebookon!

Képek

Sportnap az atlétáknál című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41