Dátum: 2024 március 19. (kedd) | József, Bánk

hírek

SZÉPEN MENETELNEK FOOTGOLFOSAINK AZ OB FORDULÓIN

Footgolf Országos Bajnokság 2020
2020.07.05. 2. forduló / Zsira

A footgolf bajnokság második fordulójára az Ausztriához közeli - nagyobb out rúgás esetén már Ausztriában van a labda – Zsira golfpályáján került sor. Néhány (8) szlovák játékos is kipróbálta magát a magyar mezőnyben, ami mindig tényező, hiszen a szlovák footgolf igen magas szinten van, a világ élvonalába tartoznak a játékosaik.

Elöljáróban annyit, soha rosszabbat, három arany, egy ezüst az Egylet termése!

Végre igazán felhőtlenül örülhettünk az eredményeknek, bár néhány játékosunknál még csikorognak a kerekek.

Az eredményeket megvizsgálva koncentrációs problémák lehetnek, mert több játékosunk is egy-egy lyukat rontott el és még csak nem is a legnehezebbeket. Úgy látszik a nehezebb lyukakra nagyobb koncentrációt helyeztek a játékosok, és azok a lyukak melyet könnyedebben vettek lett a vesztük.

Szerencsére nem mindenki betlizett, akadtak jó teljesítmények, amelyek előre tolták a csapat szekerét is.

Néhány szó a csapatról… Sajnálatos módon a pontszámítás nincs arányban a teljesítménnyel, mivel nem honorálja a különbségeket (egyéniben is így van), így egy rossz eredmény egy egész szezonon át büntet, míg a kiváló eredmény sem jelenthet plusz pontokat. Az első fordulóban elfoglalt helyezésünk oly kevés pontot eredményezett, hogy még az sem lenne garancia az első hely elérésére, ha minden egyes fordulót megnyerne csapatunk – mondjuk ebben a kiegyenlített mezőnyben nem is reális elvárás. Minden esetre megkezdtük a pontgyűjtést a play off-ra, cél a minél előkelőbb pozíció elfoglalása. Ez a csapatgyőzelem (Zsuppán Péter / Csőre Csaba / Flink János / Karakas Attila) most egy lépés volt a cél eléréséhez, reméljük újabb lépések követik a későbbiek folyamán.

Az egyéni beszámolót kezdjük a hölgyekkel.
Az idei eredeménysor alapján csak annyit kell írnunk: Lucia Čermáková!!! Jött, látott, … (találjátok ki )! Ismét ellenálhatatlan volt, folyamatosan profi teljesítményt nyújt – a cikk szerzőjének személyes tapasztalatai vannak a mostani teljesítményéről, hiszen minden egyes mozdulatát közelről szemlélhette.
Engedjétek meg, hogy az eredményen túl – amely persze óriási dicséretet érdemel – más aspektusból is megközelítsük játékosunk „teljesítményét”.
Egy kicsit a professzionalitásáról, tényleg csak néhány szót. Ez számára egy teljesen ismeretlen pálya volt, mégis úgy mozgott rajta, mintha minden fűszálat ismerne. Tökéletesen látszik rajta, tudatában van képességeinek. A szakasz megkezdése előtt fejben megtervezi a pályát, a képességeihez mérten, majd a kész tervet tökéletesen végrehajtja.
És hogy egy kis szépség is legyen a cikkben… Nem lehet szó nélkül elmenni amellett, mennyire harmonikus mozgással terelgeti a labdát az elrúgótól a lyukig. Úgy tűnik, valami zenére mozog, nem is rúgja a labdát, hanem simogatja. És tényleg nem azért állítom ezt mert férfi vagyok és igazán szép a látvány, hanem mert megragadja az ember szemét, hatással van rá. Ennek egyébként ékes példája, hogy először nem is én jegyeztem meg, hanem a néhány lyukon bennünket elkísérő szakosztály elnök asszonyból buktak ki ezek a szavak.

Most pedig vegyük górcső alá a legényeket. Örvendetes, hogy sikerült az eddig szerzett aranyérmek számát jelentősen megnövelnünk, és más fémek is fényesednek még a vitrinben. Bár az abszolút kategóriában még csak a 4. helyet sikerült bezsebelnünk, azért szeniorban már uraltuk a dobogót.

Nézzük indulási sorrendben az eseményeket.
A legutóbbi rossz teljesítmények (eredmény nélküli játékosok) következtében néhány játékosunk az első flight-okban indult. Az első fordulóban a kicsit jobb teljesítményt elértek pedig a középmezőny elejéről vágtak neki a versenynek, a beérkezések után még sokáig volt izgulni valónk.

Közel egyforma, ám javuló eredményekkel érkeztek játékosaink a célba, így joggal reménykedtünk, hogy a végére már igazán szép eredmény is lehet ebből.

A korai flight-okból érkezők Sütő Krisztián (abszolút újonc!) +9 eredménnyel 40 játékost megelőzve zárt, reméljük jónak értékeli eredményét. Mi feltétlen! Őt követve zárta a versenyt Nagy István +7, aki saját elmondása szerint sem volt elégedett eredményével, mi is jobbra számítottunk, de hát új volt a cipő... Az eddigi Oroszi féle „csodacipőt” hagyományosra cserélte, lehet vissza kell térni a csíkokhoz.

Következő a sorban Weiszenberger Dénes volt, aki egy makacsabb sérülés következtében igencsak lerövidült az első rúgások tekintetében, így ezen a hosszú pályán nem számíthatott kiemelkedő eredményre. Úgy döntött, nem kockáztat, így a verseny feladására kényszerült még a verseny megkezdése előtt.

Ezek után nagy reményekkel indítottuk útjára két kiválóságunkat Bíró Lászlót (többek között a tavalyi bajnoki címet is birtokolja) és ifjú tehetségünket Emmer Tamást. Arra számítottunk, László nevű játékosunk a jó teljesítményével húzza maga után a kiváló képességekkel megáldott Tomit és kiszaladhat egy kiváló eredmény mindkettőjüknek. Amire számítottunk bejött, húzták egymást, csak rossz irányba(!), így a +8 eredményük nem sok mindenre volt elegendő a végelszámolásnál, javulniuk kell. Főleg Lacinak, akinek kimondott célja a tavalyi bajnoki cím megvédése. Az egy nagy kérdés, ha ekkora előnyt ad az ellenfeleinek, odaérhet-e a végén a dobogóra.

A következő flight is egy érdekes párosítással szólította rajthoz a legfiatalabb Tarpai Dániel és az egyik legtapasztaltabb játékosunkat Kocsis Sándor személyében. Tarpai Dániel +9 eredménnyel zárt, képességei alapján jobbat vártunk, mentségére szóljon, neki is csak a második versenye volt egy teljesen ismeretlen pályán. Reménykedünk a jobb folytatásban (úgy látszik még keresi a stílusát, nem kiforrott a játéka).
Kocsis Sándor +2-es eredménye (a kezdéshez képest egészen kiváló) alapozta meg a jó hangulatunkat, utána Füzesi Zsolt PAR, aki egyre jobban teljesít, kezdi megszokni a közeget, egyre összeszedettebb a játéka, és Karakas Attila -1 eredménye követett. Ezek után csapott a célba Zsuppán Péter -3 eredménnyel, ami ezen a pályán már jó helyezést sejtetett. Ekkor abban reménykedtünk (még 4 játékosunk volt a pályán), ha ez marad a tendencia, nem lesznek gondjaink a végelszámolásnál.

Lelövöm a poént, nem maradt a tendencia, de így sem lehet okunk panaszra, mert a beérkező játékosaink is jó/elfogadható eredményeket produkáltak.

Na de térjünk vissza egy kicsit Zsuppán Péterhez, aki a legjobb UTE eredményt produkálva, begyűjtötte a szenior első helyet (abszolút kategóriában épp lecsúszott a dobogóról). A végét már láttuk: a 18-as lyukhoz a szokásos lezserséggel érkezett és könnyed magabiztossággal PAR-ra teljesítette a szakaszt, és a befejező (PUT) kicsit bravúr-gyanús volt.
A score kártya összesítése után kiderült Zsupi -3 eredménnyel zárt, amely a nap addigi legjobb eredménye volt. Sajnos ekkor még sokan voltak kint a pályán - öröm az ürömben, hogy köztük a már korábban említett 4 UTE játékos.

Folytatva a kronológiai sorrendet, a következő beérkezőnk - holland légiósunk - Frank van Maurik +4 volt, aki a 16-os lyuk után (kettővel a vége előtt) -1-ben állt (férfi TOP10 (7.) eredmény), ám ekkor valami eltörött. Származásából adódóan Őt valószínű még jobban megviselte az irdatlan meleg, addig bírta a koncentrációt.

Épp, hogy túl voltunk a vigasztaláson, máris feltűnt következő játékosunk Csőre Csaba -2, aki kiváló eredményével a szenior dobogó második fokára léphetett az eredményhirdetéskor, bár a beérkezéskor ez nem látszott rajta, testbeszéde rosszabb eredményre engedett következtetni, szerencsénkre jó színész a legény.

Még két reménységünket (a legutóbb legjobban szereplők) vártuk a „célban”, akik ráadásul egy flight-ban érkeztek. Ranga László +6 nem tudta megismételni legutóbbi kiváló eredményét, sajnos ez az eredmény csak a mezőny második felének elejére elegendő. Flink János -2 eredménye viszont a nap holtversenyben második legjobb UTE eredményét jelentette, ami nagy segítségére volt a csapatnak, hogy begyűjtse az aranyérmet, nem mellékesen TOP10 (7.) helyezést is ért.

Következzenek a végeredmények (TOP 10):

Footgolf Országos Bajnokság 2020
2. forduló / CSAPAT
1. U T E Zsuppán Péter (69) / Csőre Csaba (70) / Flink János (70) / Karakas Attila (71)

Footgolf Országos Bajnokság 2020
2. forduló / NŐI
1. Lucia Čermáková (75) UTE

Footgolf Országos Bajnokság 2020
2. forduló / SZENIOR
1. Zsuppán Péter (73) UTE
2. Csőre Csaba (75) UTE – holtverseny
4. Karakas Attila (74) UTE
5. Füzesi Zsolt (72) UTE – hármas holtverseny

Footgolf Országos Bajnokság 2020
2. forduló / FÉRFI
6. Flink János UTE (70) – holtverseny

Footgolf Országos Bajnokság 2020
2. forduló / ABSZOLÚT
4. Zsuppán Péter UTE (69) – hármas holtverseny
7. Flink János UTE (70) – hármas holtverseny
7. Csőre Csaba UTE (70) – hármas holtverseny

Nyilatkozatok:

Lucia Čermáková (női kategória 1. hely):
Mik voltak az érzéseid amikor befejezted a versenyt?
Jól éreztem magam a verseny után. Tudtam, hogy jól játszottam és nagyon boldog voltam, hogy jó játékosokkal mehettem egy flightban, akikkel tudtam tartani a tempót.

Mit gondoltál ez milyen menet volt, jónak ítélted, hogy érezted belülről? Győztesnek érezted magad, voltak kétségeid?
Nem tudtam, hogy nyertem-e vagy sem, de biztos voltam benne, jó helyen fogok végezni. Ez egy új pálya volt nekem, teljesen ismeretlenek voltak a lyukak számomra, de szerencsére Attilával játszottam, aki mindig elmondta, mire kell figyelni.

Volt alkalmam végigkísérni a játékod, igyekeztem megfigyelni mindent. Láttam, hogy nagyon alaposan tervezed meg a pályaszakaszokat és szinte tökéletesen hajtod végre a kigondolt taktikát. Erre készülsz tudatosan, vagy a helyzet hozza?
Mindig pontosan elképzelem, milyen pozícióból szeretném megtámadni a lyukat... de néha nem úgy sikerülnek a rúgások, ahogy szeretném, ám szerencsére meg tudom oldani ezeket a helyzeteket.

Ez számodra egy teljesen ismeretlen pálya volt, mégis footgolf szinten nagy fölénnyel nyertél. talán az ismeretlen pályán tudatosan, vagy tudat alatt még jobban koncentrálsz?
Nagy kihívás, mikor nem ismerem a pályát, ezért mindig jobban fókuszálok arra a helyre, ahova szeretném a labdát rúgni, mivel még nem tudtam kipróbálni más pozíciókat.

Láttam, hogy szinte tökéletes a játékod, kisebb hibák voltak, amiket viszont nagyon jól kezelsz. Ez csak kívülről látszik így, vagy valóban így van?
Voltak kisebb hibáim, szerencsére nem nagyok, amikből könnyen ki tudtam keveredni.

A kezdő és befejező rúgásaid már-már földöntúliak, a közelítőkben volt két-három hiba. Mit gondolsz erről Te is így látod? Tökéletesítened kell a közelítőid, vagy nem tendencia, csak most így alakult?
A közelítő rúgások sajnos nem az erősségeim. Néha nem érzem, mennyire erősen kell megrúgni a labdát, főleg, ha teljesen ismeretlen pályán találom magam.

Három alaprúgásból (kezdő, közelítő, befejező) melyiket érzed fejlesztendőnek, mit gyakorolsz leginkább?
Úgy gondolom, hogy a kezdő és befejező rúgásaimon javítottam. A versenysorozat alatt fejlődtem a távoli befejező rúgások terén is. Hogy most mire edzek? Az a csoda, hogy nem edzek olyan gyakran... De mindenképpen gyakorolnom kell a közelítő rúgásokat...

A héten újra két verseny, indulsz mindkettőn? Nem fárasztó ez a sok verseny?
Mindenképpen megyek a hétvégi versenyekre a Tátrába! Mikor legutóbb ott játszottam, akkor éppen sérült voltam, így elég rossz eredménnyel zártam. De legalább van min javítani... Szeretem a természetet és a friss hegyi levegőt! 


Zsuppán Péter (szenior kategória 1. hely):
Verseny utáni első gondolatok?
A verseny után az első gondolatom az volt, hogy hová megyünk ebédelni.

Miben gondolkodtál a verseny előtt, helyezésben, vagy eredményben?
Természetesen szerettem volna minél jobb helyezést is és eredményt is elérni, mert az első bajnoki fordulóban mindkettővel adós maradtam én is és a csapat is.

Amikor beérkeztél, mit gondoltál mire lesz elegendő az eredményed?
Beérkezés után azt hallottam, hogy az enyém az addigi legjobb eredmény, így már csak annyi dolgom volt, hogy szurkoljak annak, hogy ne előzzenek meg.

Okozott-e valami nehézséget a versenyen (időjárás, szél, valamelyik lyuk)?
Tudtuk, hogy ez a pálya viszonylag nagy méretű és rendszerint nagy szél fúj rajta. Ezúttal azonban nem volt nagy szél és az eső sem esett, nem volt semmilyen zavaró tényező.

Mióta kicsit szabályozták a szabad véleménynyilvánítást egy-egy elrontott lyuk után, mi a taktikád, hogy mégis valahogy megoldd a frusztráló helyzeteket?
Többször megesik, hogy egy-egy szakasz végén legszívesebben rúgnék egy szép nagy gyertyát, de a ,,véleménynyilvánítás” ezen fajtáját sajnos már betiltották. (A korábbi ,,gyertyáim” okán jelentős szerepem volt ebben). Ezen a versenyen szerencsére csak egyetlen olyan szakasz volt, aminek a végén bosszankodnom kellett.

Kicsit szokatlan, hogy az UTE játékosok nem az élmezőny flightjaiban tolonganak, hanem a középmezőnyben indultak, közöttük Te is. A verseny előtt mit gondoltál erről, volt olyan gondolatod, hogy esetleg segíthet is (mivel nem voltál annyira a kirakatban)?
Ahogy az előbb is már említettem, testületileg elrontottuk az első fordulót, így tényleg szokatlan helyen, a középmezőnyben kellett nekem is versenyeznem. Ez annyiból volt jobb, mintha elöl kezdtem volna, hogy ezúttal a flightomban nem top játékosok között szerepeltem, és inspirált az, hogy magabiztosan vezettem és nyertem meg a flightot.

Úgy tűnik, hogy az UTE sikerek hatására, ma már mindenki az UTE játékosokat akarja legyőzni, jelent ez Neked plusz motivációt?
Természetesen. Főképpen az után, hogy a legutóbbi csapatdöntőn elég gyászosan szerepeltünk.

Úgy látszik a második fordulóra kicsit „összekapta” magát a csapat és az első forduló botrányos szereplése után jött is a szokásos érem (ráadásul arany). Hová sorolod az UTE csapatát a magyar mezőnyben, reális a dobogó, amikor négy játékost mérnek?
Csakis a dobogó lehet reális a mi játékosállományunknak.

Terveidben milyen színű érmek szerepelnek (ha szerepelnek érmek) a hétvégén tartandó szlovák versenyeken?
Terveimben mindig is érmek szerepelnek, lehetőleg arany, a szenior kategóriában. Abszolútban pedig már az is szép eredmény, ha sikerül az első 10-be bekerülni. Ez igaz a hétvégi szlovák versenyekre is.

 

Lucia Čemaková

Zsuppán Péter

 

hírek

információk

történet

Footgolf / Footballgolf szakosztály a Facebookon!

Képek

Atlétika sportnap az UTE-ben! című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41