Dátum: 2024 április 19. (péntek) | Emma

hírek

WORLD FOOTBALLGOLF TOUR 2021

WORLD FOOTBALLGOLF TOUR 2021

HUNGARIAN FOOTBALL-GOLF OPEN ’21

2021.08.12.-15. – LAKITELEK

A Footballgolf Világszövetség (WFGA) ebben az esztendőben négy országban rendezi meg tournamentjét (Magyarország, Dánia, Spanyolország, Ausztria), melynek első állomása volt a Lakiteleken megrendezett Hungarian Football-Golf Open.

A tournament versenyeinek lebonyolítása mindig a következőképp zajlik: csütörtök az edzésnap, pénteken a párosok teljesítenek két kört, majd szombaton és vasárnap két-két egyéni kört játszanak a versenyzők.

Ennek megfelelően pénteken a párosok versenyével kezdődött a Hungarian Football-Golf Open és ezzel egyletünk - az UTE – sikerszériája is...

A hölgypárosoknál nem volt vita, a Lucia Čermáková/Hámori Renáta UTE párosunk nagy fölénnyel utasította maga mögé a mezőnyt. A második helyen végzett Nagy Vivien UTE/Bölcsföldi Ágnes MILAN páros és a negyedik helyezett páros egyik fele is UTE versenyző volt Molnár Anita személyében, aki Balánné Szabó Zsuzsanna partnereként szerezte meg a dobogóközeli pozíciót.

A férfi párosok esetében már kicsit nehezebb dolgunk volt, de itt is sikerült remek helyezéseket elérnünk. Nagy István (UTE) osztrák partnerével (Marcel Hartung) az aranyérmet szerezte meg, hatalmas küzdelemben. A végső győzelemre a rájátszás megnyerésére is szükség volt, de állták a sarat, hiszen nem kisebb párost, mint a sportágban egyeduralkodó, a jelenlegi és egy korábbi világbajnok alkotta dán párost sikerült legyőzniük. A dobogó közelében, a negyedik helyen végzett a Hámori Ferenc/Karakas Attila UTE párosunk és még további játékosaink is befértek a TOP10-be. Frank van Maurik UTE, partnerével Balán Gáborral (ROYAL) a hetedik, míg Nagy Balázs (UTE) páros társával Cziráki Csabával (TUNGSRAM) a nyolcadik helyen végzett. És még nincs vége, ugyanis Emmer Tamás (UTE), Kenéz Dániellel (GREEN TEAM) az oldalán a tizedik helyet csípte meg.

A párosok után a hölgyek egyéni versenyéről számolunk be. Itt sem kellett csalatkoznunk, hiszen lilult a dobogó, mint ahogy azt már szinte minden verseny után elmondhatjuk. Hölgyversenyzőink elképesztő tényezők a világ footballgolf versenyein. Az első két helyet győztes párosunk Lucia Čermáková és Hámori Renáta UTE osztotta el, első helyen Luci, míg a másodikon Reni végzett. Helyezésben nem sokkal maradt le tőlük, hiszen a negyedik helyen végzett Nagy Vivien UTE. Vivi fiatal kora ellenére egyre érettebb játékot mutat, reméljük Ő lesz a jövő nagy bajnoka. Negyedik versenyzőnk Molnár Anita UTE is befért a TOP10-be, a versenyben a nyolcadik helyet szerezte meg.

A szenior (55+) korosztályban egy versenyzőnk (Karakas Attila UTE) képviselte egyletünket, nem is akárhogyan, hiszen rajt-cél győzelmet aratva, hatalmas különbséggel utasította maga mögé dán és cseh riválisait.

Rajt-cél győzelem született az abszolút kategóriában is, itt Bíró László UTE zsebelte be az aranyérmet. Így személyében magyar győztese van az első ízben megrendezett Hungarian Football-Golf Open-nek! Bár könnyűnek hangzik, mégsem volt az! A győzelemhez elképesztően magas színvonalú teljesítményre volt szükség, hiszen a mezőnyben ott volt a legutóbbi három világbajnokból kettő is. Az egyik ráadásul a legfrissebb világbajnok volt. A második helyre a szenior kategóriában győztes Karakas Attila UTE futott be, aki egyre közelebb és közelebb került a végén Lacihoz. De Laci jól bírta a támadást, sikeresen verte vissza, és két rúgás előnyét megtartva a verseny győztese lett. A TOP10-be még két versenyzőnk tudta beverekedni magát, a hetedik helyen végzett a tavalyi football-golf magyar bajnok Csőre Csaba UTE, a kilencedik helyen pedig a párosok versenyében győztes Nagy István UTE. 

Még egy apró és egy szenzációs sikert elkönyvelhettünk, Karakas Attila UTE személyében az egyéni 2. körben sikerült megszereznünk a pályacsúcsot -3 rúgással! 

A magyar csapat pedig két UTE versenyzővel a soraiban megszerezte a nemzetek közötti verseny első helyét! 

A magyar csapat a következő összetételben nyert: 

Bíró László UTE

Karakas Attila UTE

Balán Gábor Royal

Sipőcz Béla Kastélydombi SE

Nyilatkozatok:

Bíró László (első hely, csapat első hely)

A csütörtöki edzésnapon sajnos nem tudtam részt venni, ezért a páros verseny során ismerkedtem meg a pályával. Mivel a pályát már ismertem, ezért a kerülendő akadályok nem okoztak problémát, egyedül a 4-es lyuk, ahol két léc között kellett átmenni, az okozott gondot. Ezt elsőre én nem tudtam megoldani, viszont páros társam Kocsis Sanyi extra megoldással rukkolt elő, amit én is megpróbáltam még az egyéni verseny előtt. Bár bal lábbal ez nekem nem ment, megpróbáltam jobb lábasra áttervezni a pályát, és jobb lábbal már én is meg tudtam oldani. Azt hiszem, ez döntötte el a versenyt az én javamra. 

Ezen kívül még a golfautóról való kezdést kellett begyakorolni, attól féltem is, de végül sikerült mind a 4 alkalommal jól kezdeni. 

A többi már csak azon múlt, hogy nyugodtan, ésszel játsszam végig a versenyt, és hogy ne fáradjak el előbb, mint a többiek. Az első három körben ez maximálisan sikerült is, az utolsó körre viszont én is elfáradtam, és ott már jöttek a hibák. Viszont az első 3 körben olyan jelentős előnyt sikerült szereznem, hogy végül elég volt a végső győzelemhez. 

Karakas Attila a döntő fordulóban velem együtt hibákkal kezdett, de aztán magához tért és extra játékkal az utolsó előtti lyukon 1 rúgásra megközelített, ami azonnal véget vetett a korábbi nyugalmamnak. Szerencsére talán ő is egy kicsit megremegett, és a 17-es lyukon talán túl óvatos is volt, így 2-re tudtam növelni előnyömet. Az utolsó lyukon már mindketten éllovasokhoz méltó játékkal fejeztük be a versenyt, így a különbség nem változott. Ezúton is gratulálok Ateknak. Amikor megismerkedtem ezzel a sportággal, még nem nagyon tetszett, mert csak annyiban különbözött a footgolftól, hogy kerülendő akadályokkal gyakorlatilag kisebb rúgásokkal kellett eljutni a lyukig, én pedig évek óta azt gyakoroltam, hogy hogyan tudjak nagyobbakat rúgni. Most viszont már kezd egyre érdekesebbé válni, miután már nem csak kerülni kell akadályokat, hanem kezdenek megjelenni érdekesebb, más rúgásmódokat igénylő játékelemek is, amivel már kezd erőteljesebben elkülönülni a footgolftól.

Lucia Čermáková (női első hely, női páros első hely)

Amint a pályára értem, teljesen elvarázsolt a látvány. Az egész komplexum lenyűgöző volt. Az első pályánál elakadt a lélegzetem. A pálya nagyon jól meg lett csinálva a versenyre. Az összes pályaszakasz tökéletes volt. Ezelőtt csak néhány football-golf versenyen vettem részt, de ez volt eddig a legszebb. Néhány lyukon a többi hölgyversenyzővel szemben előnyöm volt, mivel én pontosan tudok nagyot rúgni. Az 1-es pályaszakasz sosem úgy sikerült, mint ahogy terveztem, de mindig gyönyörködtem a látványban. A páros versenyen Renivel vettem részt, aki csodálatos versenyző, mindenhonnan nagyon ügyesen fejez be, még egy „alagúton” keresztül is, ahonnan nem is látta a lyukat. Nincs rá más szó, csodálatos partner. Mindig számíthattam rá, ha elrontottam egy rúgást, ő ki tudta javítani.

Az egyéni versenyben ugyan egyedül játszottam, mégis végig éreztem a támogatást körülöttem. Nagyon tetszett a 4-es pályaszakasz, ahol a vízen és lovas akadályon keresztül vezetett az út. Nagy tisztelettel álltam hozzá, mert az első rúgásnál el lehet szállni ezen a lyukon. Az egész verseny nagyon szépen meg volt tervezve, főként a barátságos hangulat. Nem is sejtettem, hogy ennyire tökéletesen fogom érezni magamat. Az egész verseny alatt jó idő volt, ami szintén hozzáadott a hangulathoz. Nagyon örültem, hogy olyan versenyzőkkel találkozhattam, akiket már régóta nem láttam. Az érkezés pillanatától az indulásig nagyon jól éreztem magam! Természetesen ez mind nem jöhetett volna létre a 2 csodálatos hölgy, Klárika és Fanni nélkül, akik mindenről gondoskodtak és otthonos, családias hangulatot teremtettek.

Hámori Renáta (női második hely, női páros második hely)

Azt gondolom a páros versenyen egy kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottam, ami a Lucitól megszokott parádés, koncentrált játékkal párosult. Egy pillanatig sem volt kérdés, hogy mi nyerünk. 

Kicsit lehettem volna taktikusabb, mert majdnem az összes kezdő rúgást rábíztam, hogy én kipihentebb legyek. Viszont ez azt eredményezte, hogy a másnap kezdődő egyéni versenyen rúgtam először ezeket a szakaszokat és hibáztam is elég sokat bennük. Fáradt voltam és dekoncentrált. Ez az eredményen is megmutatkozott hiszen az első 18 lyuk után az ötödik helyen álltam. 

Délutánra igyekeztem összeszedni magam és immár kevesebb hibával feljöttem a második helyre. Aztán a következő reggel ismét egy gyengébb játékot hozott, de csak két rúgással maradtam le a képzeletbeli dobogó második fokáról. Biztosra vettem, hogy délután sikerül javítanom, ha jobban koncentrálok. Így is lett, ez a kör sikerült a legjobban, még a győztes Lucit is meg tudtam szorongatni, igaz ekkorra már hatalmas előnyre tett szert összesítésben. 

Az biztos, hogy nem ez volt életem versenye, de nagyon sok élménnyel gazdagodtam ismét. Köszönöm a szervezőknek, hogy ilyen csodálatos körülmények között versenyezhettünk.

Nagy István (ffi páros első hely)

Nagyon élveztem a hétvégét: egyrészt egy remekül megszervezett, színvonalas verseny volt, másrészt úgy párosban, mint egyéniben nagyon kiegyensúlyozottan játszottam. 

A páros győzelmünkre vagyok természetesen a legbüszkébb, azon belül is pedig arra, hogy bár ez volt az első közös játékunk Marcellel, sőt nem is ismertük egymást a verseny előtt, rendkívül gyorsan megtaláltuk a közös hangot. Nagyon tetszett, hogy folyamatosan bíztattuk egymást úgy a sikerek, mint hibák után, élveztük a játékot, meggyőződésem, hogy ez a pozitív hozzáállás volt a győzelmünk titka Annak is örülök, hogy bár a második kör utolsó három szakaszán rezgett a léc (és a lábam:), ennek ellenére a dán világbajnokok elleni playoff alatt, amikor a legfontosabb volt nagyon magabiztosnak éreztem magam. Már néhány hete úgy érzem, javul a játékom, örülök, hogy végre ez az eredményeken is kezd meglátszani - remélem a jövő hasonlóan szép teljesítményeket tartogat.

Karakas Attila (második hely, szenior első hely, csapat első hely, pályacsúcs)

Egy igen tartalmas hétvégén vagyunk túl. A hatalmas hőség igen nehézzé tette a koncentrációt, hiszen naponta 7 órát töltöttünk a pályán a tűző napon, szinte árnyék nélkül. 

A párosok versenye megtanított arra, hogyan játsszam a pályát, azt gondoltam készen állok, ám nem így történt, az egyéni első kör, szinte teljes kudarc volt, hiszen a plusz 6-os eredményem hét rúgás különbségű hátrányt jelentett az éllovashoz képest. A második körben sikerült egy mínusz 3-as eredményt elérnem, ami, mint később kiderült pályacsúcsot ért. Ezzel az eredménnyel kicsit közelebb jöttem Lacihoz, igaz kitűnő teljesítménye miatt, még mindig 5 volt a különbség, viszont már a második helyen voltam. A harmadik körben nagyszerűen kezdtem, mínusz hármas részeredményem, igazán kecsegtetővé tette a helyzetem. Sajnos egy intermezzo miatt, szétesett a játékom és sorozatban öt szakaszon is bogeyt rúgtam, így tovaszállni látszottak az álmok. A harmadik kör befejezése után a harmadik helyre csúsztam vissza 7 rúgásra csapattársamtól az éllovas Bíró Lacitól és egy rúgásra a dán világbajnoktól. 

A záró kört egy kicsit döcögősen kezdtük, Laci és én is, szerencsére a dán legény is követett ebben bennünket. Az volt a kérdés ki-mikor nyugszik meg és kezd éllovashoz méltóan játszani. Sajnos ez nekem sikerült a legnehezebben, a tizenegyes lyuk előtt már nagyon messze voltam a második helytől is, szerencsémre a dán fiú hibázott, ami azt eredményezte, hogy esélyem nyílt a második hely megszerzésére. Elkezdtem egyre jobban játszani, menekültem a mögöttem „loholó” üldöző elől, ami annyira jól sikerült, hogy a tizenhetes szakasz kezdetekor már csak egy rúgásra voltam az első helytől. A tizenhetes put túl óvatosra sikerült, így az utolsó szakaszra, két rúgásra nőtt Laci előnye. A tizennyolcast mindketten nagyon szépen játszottuk így megmaradt Laci előnye és megnyerte a versenyt. Őszintén megvallva, nagyon igazságtalan lett volna, ha nem ő nyer, fantasztikusan játszott az egész hétvégén! Gratulálok az eredményéhez és a teljesítményéhez! 

 

hírek

információk

történet

Footgolf / Footballgolf szakosztály a Facebookon!

Képek

2019.1.11 Hokiklub - UTE című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41